ÅSIKT

Jas-plan startar nog inte i krig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Ett snällt plan?
DEBATT

Finns det någon större dubbelmoral än politiken kring svensk vapenindustri?

Jag bara kom att tänka på det nu när svenska myndigheter sagt ja till att sälja jakt-, attack- och spaningsplanet Jas Gripen till militärdiktaturen i Thailand.

Sverige håller ju en hög svansföring när det gäller fred. Vi är för fred! Vi vill inte kriga, om det inte är för freden förstås. Nato för fred gillar vi.

Vi har riksdagsbeslut på att inte sälja vapen till krigförande länder. Men å andra sidan har vi en vapenindustri. Frågan är vad vi ska med den till när Sverige inte längre behöver försvaras och vapnen inte får användas i krig.

Det finns bara en logisk förklaring: vi tillverkar helt enkelt snälla vapen. Förre försvarsministern Mikael Odenberg hävdade på fullt allvar att svenska klusterbomber inte träffar civila mål. Det kanske är så med Jas-planen också? De startar inte i krig och är aldrig med i attacker mot civila mål.

Det är särskilt fiffigt eftersom alla politiker och myndigheter är så glada om vi kan sälja några av de överblivna Jas-planen. Då går det bra för Saab. Om vi får tillbaka pengar blir det politiska misslyckandet med Jas lite mindre besvärande.

Vad gör man inte för moralen?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM