Hur kan du, Liza?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Dagens debattörer: Liza Marklunds val av en dömd kvinnomisshandlare som sin agent är chockerande

MOTSTÅNDARE. I dag kritiseras och ifrågasätts Liza Marklunds val av en agent som är dömd för kvinnomisshandel, en handling som hon arbetat emot. Liza Marklund har själv skrivit att beslutet att gå till den nye agenten har vuxit fram.
MOTSTÅNDARE. I dag kritiseras och ifrågasätts Liza Marklunds val av en agent som är dömd för kvinnomisshandel, en handling som hon arbetat emot. Liza Marklund har själv skrivit att beslutet att gå till den nye agenten har vuxit fram.

Vad hände med dina principer, Liza Marklund?

Liza! Du är kanske landets mest kända kvinnomisshandelsmotståndare. Du har skrivit ett flertal böcker i ämnet, du har skrivit spaltvis med krönikor, du hade för några år sedan ett tv-program som tog upp och granskade fall av kvinnomisshandel i Sverige. Du har genom att vara en av våra mest idoga och betydelsefulla motståndare till det sexualiserade våldet vunnit stor respekt hos både män och kvinnor.

Därför var det en chock att läsa i DN den 21/9 att du har valt Niclas Salomonsson som din nye agent. Du uppger dessutom i pressmeddelandet att beslutet att gå till Salomonsson har vuxit fram. Vuxit fram ur vad? Hur ser tankekedjan bakom beslutet ut?

Under det gångna året har Salomonsson figurerat i medierna vid flera tillfällen. Anledningen har inte varit hans yrkesmässiga prestationer utan det faktum att han är dömd för kvinnomisshandel. Salomonsson levde mellan 1998 och 2005 tillsammans med författaren Unni Drougge. Han misshandlade henne vid ett flertal tillfällen under dessa år, vilket kan styrkas av sjukhusjournaler från SÖS, två polisanmälningar (K 207740-99 samt K 88093-00) och förundersökningen till den dom (Dnr C03-6-2786-00) som senare föll (den första polisanmälan ville Drougge inte fullfölja).

I dessa dokument beskrivs bland annat ett misshandelstillfälle där Unni Drougge fick ett flertal bitmärken i ansiktet, märken efter strypgrepp och blånader i ansiktet och på övriga delar av kroppen. Vid samma tillfälle har Salomonsson hotat Unni Drougge genom att säga att han ska döda henne samt att han ska bita av henne huvudet och bita sönder hennes ansikte.

Salomonsson blev år 2000 dömd i Stockholms tingsrätt för misshandel och olaga hot av Drougge, med följande av rätten angivna skäl: ”Niclas Salomonsson har erkänt gärningarna. Erkännandet stöds av den berättelse som målsäganden lämnat. Gärningarna är att bedöma på sätt åklagaren gjort.”

Trots att han är dömd för olaga hot och misshandel har Salomonsson inte uppvisat den minsta ånger för sina handlingar, tvärtom har han bagatelliserat våldet och hånat Drougge i medierna.

Du beskriver i en krönika gällande kvinnomisshandel (Expressen 2008-02-24) följande som ett problem: ”Man tycker synd om mannen. Han är ju så ledsen. Det var ju inte meningen. Timid och vänlig verkar han, konflikträdd, han ballade bara ur helt enkelt! En tragedi för alla inblandade, även för honom själv, ju!”

Är det så du nu tänker kring Niclas Salomonsson? Är det ur denna urskuldande och ömkande syn på misshandlande män som ditt beslut att låta dig representeras av Salomonsson har växt fram? Har du själv börjat tro på de myter kring män som slår som du själv tidigare har varit den första att försöka motverka? Hur gick det till, Liza?

Kanske har Salomonsson övertygat dig om att han har ändrat sig, att hans aggressiva beteende gentemot kvinnor har upphört. Tyvärr kommer du i sådana fall att tas ur den illusionen när det visat sig att Salomonsson Agencys före detta vd Emma Tibblin i dagarna lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt för att Salomonsson under kränkande former och med våld avhyst henne från kontoret så sent som förra hösten.

I stämningen står bland annat att läsa: När Tibblin i mitten av september 2006 meddelade Salomonsson att hon var gravid blev denne rasande och skällde ut henne. Hon anklagades för illojalitet. /---/ Han uppträdde aggressivt och vrålade ”du din jävla, du din jävla, du din jävla …” Salomonsson fortsatte att okväda Tibblin. /---/ När Tibblin försökte säga något till sitt försvar reste sig Salomonsson och slog näven i bordet, och skrek ”… är du helt jävla dum i huvudet eller” varefter han rusade fram till den stol där Tibblin satt nersjunken och ställde sig över henne och fortsätter att överösa henne med svordomar.

Stämningen avslutas med: Arbetsplatsen har under hela den tid som Tibblin varit anställd där varit präglad av Niclas Salomonssons kraftigt svängande humör och återkommande kränkande beteende mot henne. Tibblin har varit rädd för att rent fysiskt närma sig arbetsplatsen igen.”

Som du märker, Liza, är frågorna många. Vi som tidigare har sett dig som en av de viktigaste offentliga personerna i kampen mot kvinnomisshandel står perplexa efter ditt beslut att låta dig representeras av en dömd kvinnomisshandlare.

Dagens debattörer

Karin Alfredsson,

journalist och författare

Elin Alvemark,

författare

Kajsa Claude,

pressekreterare

Sandra Dahlén,

författare, utbildare och konsult

Eva Evenlind Wagenius,

artist och journalist

Josefin Grände,

utbildare och författare

Carin Holmberg,

fil dr

Erika Larsson,

förläggare

Ulrika Larsson,

förläggare

Mian Lodalen,

journalist och författare

Camilla Läckberg,

författare

Gabriella Martinson,

socialpedagog

Åsa Mattson,

journalist och författare

Kajsa Mellgren,

vd-assistent och projektledare

Maria Robsahm (f d Carlshamre),

Europaparlamentariker

Annika Sundbaum-Melin,

frilansjournalist

Maria Sveland,

journalist och författare

Katarina Wennstam,

författare

Jenny Westerstrand,

doktorand vid Uppsala Universitet

Publisert: