Våga tala om islams problem

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Abrar Akbar: Vi muslimer har stagnerat i vår intellektuella utveckling

En majoritet muslimer har fastnat i diskussioner kring ritualer och obetydliga ytliga aspekter, när vi borde diskutera varför det inte finns något muslimskt land där man kan förvänta sig rättvisa. Vi borde föra en seriös debatt om varför det spills så mycket blod i islams namn, skriver Abrar Akbar.

"99,9 procent av muslimerna är fredliga människor. Samtidigt är den bittra sanningen att 90 procent av terroristerna också är muslimer", skriver Abrar Akbar. Bilden visar terrorattacken mot WTC in New York den 11 september 2001.
Foto: AP
"99,9 procent av muslimerna är fredliga människor. Samtidigt är den bittra sanningen att 90 procent av terroristerna också är muslimer", skriver Abrar Akbar. Bilden visar terrorattacken mot WTC in New York den 11 september 2001.

Det som är tillåtet inom islam är halal och det som är förbjudet benämns som haram. Men man ska komma ihåg att allt som inte är uttryckligen halal inte automatiskt blir haram och vice versa. Precis som alla andra religioner finns det ett flertal skolor i islam där man tolkar olika saker på olika sätt. 

Olyckligt nog har en stor majoritet av muslimer fastnat helt och hållet i diskussioner kring ritualer och obetydliga ytliga aspekter. Det är smärtsamt att erkänna att vi muslimer har stagnerat i vår intellektuella utveckling på något sätt. Ytterst sällan ser man muslimer diskutera vad som är halal och haram på lite högre spirituell nivå. Att skaka hand eller inte skaka hand, längden på byxor, kjolar, slöjor eller för den delen skägg är patetiska bagateller jämfört med de större problem vi muslimer har att handskas med. 

Javisst, man ska äta halalkött, men när ska vi diskutera vilken inkomst som är halal och haram? Är socialbidrag halal? Förblir a-kassa halal om man jobbar svart vid sidan om eller bara softar hemma? Blir inte även halalkött haram om det är inköpt av haraminkomst? Ska vi alltid bråka om våra rättigheter, och andras skyldigheter gentemot oss, när ska vi börja prata om skyldigheter som vi har som muslimer gentemot medmänniskor? 

Varför finns det inget muslimskt land i hela världen där man kan förvänta sig rättvisa? Vilka rättigheter har muslimska gästarbetare i Saudiarabien och andra gulfstater? Om muslimerna har rätt (och det ska de ha) att utöva sina religioner som de vill i icke-muslimska västvärlden, när ska våra icke-muslimska minoriteter få de rättigheterna i våra forna muslimska hemländer? 

Vi muslimer behöver föra en seriös debatt om varför så mycket blod spills i islams namn i dag. Varför kan vi inte lösa våra problem utan att bomba sönder tillvaron för så många människor? Varför har människoliv blivit så billigt och värdelöst i muslimska länder?

Självklart, 99,9 procent av muslimerna är fredliga människor med drömmar som alla andra. Samtidigt är den bittra sanningen att 90 procent av terroristerna också är muslimer. Vi måste våga erkänna obekväma fakta. Utan erkännande kan det aldrig bli någon förbättring. 

Vi bör också fundera över att varför det i dag inte finns ett enda universitet i hela den muslimska världen som ligger bland de 500 främsta i världen. Yttrandefrihet, mänskliga rättigheter, definition av jihad, rättvisa är några andra ämnen som vi muslimer borde satsa mer tid på. 

Personligen tycker jag att tjejerna i ”Halal-tv” gör bra ifrån sig för att vara nybörjare. Men om jag får gå händelserna i förväg bör de ta upp lite viktigare frågor. Ingen inom islam tar gestalter som Irshad Manji, Ayaan Hirsi Ali, Taslima Nasrin och Salman Rushdie på allvar. De betraktas helt enkelt som kättare som är ute efter att smutskasta islam. Ingen muslim kan däremot anklaga de här tjejerna för att vara mindre bra muslimer. Det gör att de kan ta upp och föra en konstruktiv debatt om islam med muslimerna och med lite mer innehåll än den vanliga.

Abrar Akbar

Publicerad: