Religioner har ingen plats i det moderna samhället

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Lisa Magnusson har tröttnat på att förstå de religiösa

Lisa Magnusson.
Lisa Magnusson.

Det stod för några dagar sedan om en imam som fick PSYKBRYT under en barnbegravning eftersom det låg en nalle jämte pojken i kistan. Föräldrarna vägrade ta bort den så det slutade till sist med att imamen i vredesmod lämnade hela ceremonin.

Först tänker jag fint att det förstås inte är islam i sig som det är fel på utan bara just den där imamen, bla bla bla. Men sedan tänker jag att nej, det är visst islam det är fel på. Och kristendomen också för den delen, och judendomen, och typ alla andra religioner. Jag är trött på att man måste vara snäll och vidsynt och förstående mot folk som är dumma och trångsynta och oförstående. Det är som att de kommer undan med vad för svinerier som helst bara för att det handlar om tro.

Religionen säger: Bara genom att fjäska för gud får mänskan ett värde, och vill du ligga riktigt bra till skall du även pracka på andra guds vilja. Då kommer du till paradiset där du sedan kan ligga på ett moln och gona dig medan de som varit olydiga torteras i helvetet. Änglarna spelar harpa 24/7 och dränker ljudet av de förtappades plågade skrik därnedifrån.

Mm, ni hör ju själva, hela sagobygget är så pinsamt och efterblivet och psycho. Religionen hör inte hemma i ett modernt samhälle. Det är nog därför en del andliga vägledare övergett sin tro och numera mest påminner om nån sorts sämre psykologer. Jag tänker på det när jag läser en tanttidningsspalt där man kan ställa frågor till en präst. I det här numret är det en kvinna som ligger med sitt ex fastän han har en ny tjej, och hon undrar vad hon skall ta sig till. Prästen svarar typ att ojsan, det där låter krångligt men så kan det bli med gamla relationer, det är viktigt att man inte anklagar sig själv.

Men sanningen är ju att enligt religionen så borde den där kvinnan visst anklaga sig själv. Hon är en hora och skall få ögonen utrivna och händerna avhuggna, ja kanske rentav stenas till döds, så lär oss Bibeln. Guds vilja är ju evig och oföränderlig. Och pallar man inte att stå upp ens för något så grundläggande som de tio budorden så kanske man inte skall vara präst.

Till högre makter vänder sig mänskor när de är i nöd. Då vill de ha svar, inte en tafatt klapp på axeln. Det förstår inte den svenska kyrkan, den är helt förvirrad och har tappat greppet nu när den inte längre kan härska genom att hota med helvetet. Och jag kan inte låta bli att njuta av hur denna forna tyrann förödmjukar sig med fika till självkostnadspris, och kvinnliga präster som välsignar queerfolk, och kristna popband som sjunger att Jesus loves you. Hahaha. Det är så smärtsamt tydligt att religionen behöver mänskorna långt mer än mänskorna behöver religionen. Och vad vore väl en imam utan undersåtar?

Kärlek är inte namnet.

Lisa Magnusson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN