Debatt

Religionsfrihet måste gälla även muslimer

Tapani Juntunen, SD: Varken islamister, högerextremister eller Svenssons ska bestämma vad en muslim är

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ingen ska ha tolkningsföreträde kring hur muslimer ska vara eller bete sig, varken islamister eller högerextrema, skriver debattören.
Ingen ska ha tolkningsföreträde kring hur muslimer ska vara eller bete sig, varken islamister eller högerextrema, skriver debattören.

DEBATT

DEBATT. Sverige är ett av världens mest liberala länder, vi upphöjer individens frihet allra högst. En av våra mest viktigaste lagar är den om religionsfrihet. Den omfattar alla oavsett vem du är. Eller nästan i alla fall.

Det finns en grupp som inte idémässigt omfattas av religionsfriheten, och det är muslimer.

Ingen skulle få för sig att låta Livets ord representera mig såsom den kulturellt kristne som jag de facto är, men av någon anledning kan man låta någon islamistisk lobbygrupp representera alla muslimer.

Var är individualismen och religionsfriheten?

I Mellanöstern finns olika kollektivistiska islamistiska föreställningar kring vem och vad en muslim är, i mullornas Iran definierar staten vad det muslimska är. Men varför får detta ske i religionsfrihetens Sverige? Varför ser jag inte bögmuslimen gå först i pridetåget? Varför ser jag inga sekulära, liberala muslimer? Omfattas inte muslimer av friheten och det liberala i Sverige?

Att islamister älskar att få vara representanter och få definiera den muslimska identiteten, eller att högerextremister vill sätta bilden av den typiske muslimen, det förstår jag. Men varför får dom det?

Problemet är mycket större än Islamister och högerextrema. Om jag bjuder in några muslimska grannar och så äter vi fläskkarré och dricker rödvin, då är det stor sannolikhet att Andersson, Pettersson eller herr Svensson påtalar att då kan minsann dessa muslimer inte vara muslimer. Eller om 50 muslimer går till det kommunala badhuset, men tre muslimer stannar utanför och inte vill bada i könsintegrerade badhus. Då är sannolikheten stor att media uppmärksammar de tre muslimer som inte vill bada i badhuset, men struntar i de 50 som de facto gick till badhuset. Vem har rätt att sätta bilden av vad en muslim är?

Om muslimer ska kunna integreras i Sverige, då måste religionsfriheten också omfatta samtliga muslimer. Och ingen har mer rätt än den andra att definiera vad det muslimska är.

Religionsfriheten är en individuell rättighet inte en kollektivistisk rätt, där någon helt annan utanför individen har rätt att definiera religionens tolkning. Varken mullorna i Iran, SVT, eller herr Svensson. Individen är den enda auktoritet religionsfriheten erkänner.

Hur ska muslimer kunna integreras om inte varje individ får vara och göra vad den vill utan att högerextrema, islamister, herr Svensson och media gemensamt påtalar en fyrkantig form inom vilken man får röra sig.


Tapani Juntunen, ledamot kretsstyrelsen västra söderort Stockholm (SD)

Debattören har tidigare varit aktiv i Moderaterna men har bytt parti till Sverigedemokraterna.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sverigedemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Islamism