ÅSIKT

Påtryckningar från USA – inget nytt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

”USA utövar påtryckningar på regeringen.” Det är ett ganska vanligt konstaterande nu för tiden. Nu misstänker flera partier att Thomas Bodström har låtit sig påverkas av USA i agerandet gentemot hemsidan Pirate Bay och har anmält justitieministern till KU.

Däremot är det väldigt sällan som vi hör att Sverige och regeringen utövar påtryckning på USA. George Bush har blivit en trevlig prick och så mycket att klaga på tycks vi inte ha. Det spelar ingen roll om det handlar om Guantanamofängelset där fångar nu suttit inspärrade i flera år utan rättegång och utan att fått besked om vad de anklagas för.

Har Sverige blivit för mesigt? Tänk hur det var på Olof Palmes tid. Då kunde vi se de amerikanska ambassadörerna komma och gå i protest mot att människor kränktes och de mänskliga rättigheterna sattes ur spel i Vietnamkriget. Palme talade till och med om att bygga en liten kur på Arlanda för att sitta och vinka av dem.

Men sådan politik är ute numera. Nu gäller samförstånd och Göran Persson hävdar med bestämdhet att George Bush är jättetrevlig.

Mejla oss: [email protected]

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM