ÅSIKT

”Kan ni hjälpa oss gå ut ur monarkin?”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin svarar på läsarnas frågor

KU-förhören var inte någon fest

Hur kunde ni skriva att KU-utfrågningen är årets tv-fest??? Det är absolut ingen fest utan handlar om tsunamikatastrofen med alla döda och anhöriga!

Vilken dålig stil att kalla detta försök att bena ut ansvaret för försenad eller obefintlig hjälp för fest!

Stefan Simander, Gamla Uppsala

Svar: Om det är så att vi i detta sammanhang använt ordet ”tv-fest” så håller jag med dig om att det var okänsligt.

Varför skriver ni inte Säpos agerande

När Säpo och andra myndigheter nu har rätt att stänga webbsidor (på grund av innehåll) skäms jag över att vara svensk. Att er tidning inte nämner ett ord om deras agerande är ännu mer skrämmande. Demokrati? Yttrandefrihet? Partiet i första hand? Journalistutbildade?

Stefan

Svar: Jag förmodar att du syftar på händelsen med Sverigedemokraternas hemsida där man hade utlyst en tävling om roligaste teckningarna på profeten Muhammed. Denna händelse har Aftonbladet och de flesta andra dagstidningar skrivit en hel del om. Du har tydligen även missat den debatt som förts på olika ledarsidor.

Kan ni hjälpa oss gå ut ur monarkin?

Dags att fundera på om inte Aftonbladet ska gå ut med en enkät där vi som vill ”gå ur” monarkin får skicka in en kupong till Aftonbladet. Vill inte vara med och betala för att en bortkommen, bortskämd tös på några och tjugo ska tillbringa ett par år i New York. Hon kan åka vart hon vill men låt oss se till att de betalar sina nöjesresor själva.

Hans Andersson

Svar: Det bästa sättet att avskaffa kungahuset är att påverka politikerna. I höst är det val och då får du chansen. Men som du säkert märkt så står inte frågan om monarkins avskaffande särskilt högt på de etablerade partiernas dagordning.

Borgare är fel, skriv de borgerliga

Varför envisas ni i media med att kalla de borgerliga för borgare? Borgare som uttryck borde ha försvunnit med de fyra stånden, adel, präster, borgare och bönder.

Jens Carstensen

Svar: På nyhetsplats i Aftonbladet använder vi sällan eller aldrig ordet borgare. Vi skriver de borgerliga partierna, den borgerliga kvartetten eller den borgerliga alliansen.

Vad mer döljer ni, Aftonbladet?

Av de 28 000 biljetter Sverige får till fotbolls-VM har Fotbollförbundet snott åt sig minst 9 000, alltså var tredje biljett.

Aftonbladet har valt att inte skriva om denna skandal. Inte ett ord har nått tidningens spalter. Vilket verkar märkligt – tills man fick veta att Aftonbladet själva varit med och delat på biljetterna med ministrar och direktörer.

AB kan givetvis svamla om att ”så här går det till”. Men det går inte att komma ifrån att man litar en smula mindre på en tidning som har så dåligt omdöme att man säljer sin heder för lite axelgnuggande på läktarna i Berlin och Hamburg.

Vilka andra saker, små skandaler och korruption har AB undvikit att skriva om för att man själv har gynnats?

Frågan går inte att undvika.

Peter Söderström

Svar: Sportbladet är nog den tidning som skrivit mest om detta men det har du tydligen missat. Vad gäller Aftonbladets inblandning så har vi även redovisat den.

I det sponsorskontrakt som tidningen har med Svenska Fotbollförbundet ingår ett antal biljetter till VM. Det är ett fåtal biljetter som tidningens annons- och marknadsavdelning använder i samband med kundresor till VM.