Debatt

Miljöpartiets ledning ägnar sig åt valfusk

40 miljöpartister på lokalnivå: Partistyrelsen har trampat på allt vad medlemsdemokrati heter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Partistyrelsen har bytt ut medlemsvalda kandidater mot ledningslojala personer. Det är att betrakta som valfusk, skriver debattörerna.
Partistyrelsen har bytt ut medlemsvalda kandidater mot ledningslojala personer. Det är att betrakta som valfusk, skriver debattörerna.

DEBATT

DEBATT. Vi står inför stora globala utmaningar. Jordklotet blir allt varmare, polarisar och glaciärer smälter, luftföroreningarna ökar, bidöden åskådliggör dramatiskt följderna av vikande biologisk mångfald och plast och andra miljögifter hotar att förvandla världshaven till livlösa soptunnor. Det blir allt tydligare att globaliseringen inte bara har vinnare utan även många förlorare och detta exploateras av högerpopulistiska politiker, som i land efter land vinner röster på ett djupt reaktionärt budskap om stängda gränser, abortmotstånd och upprustning.

I stället för att ägna all kraft åt dessa utmaningar och få allt fler att ansluta sig till den gröna drömmen om en bättre värld har vår partiledning under de senaste åren inte lyckats skapa goda förutsättningar för ett framgångsrikt arbete.

Förödande kompromisser har avlöst varandra, vi har gjort avkall på den ena för oss centrala frågan efter den andra, systemkritiken är mångt och mycket borta, toppstyrningen av partiet har nu förvandlat oss till oigenkännlighet och respekten för medlemsviljan är som bortblåst. Allt detta har lett till att väljarnas förtroende för oss rasat markant; från att ha legat på över tio procent för några år sedan till nu blygsamma 3,8 procent. Vi har dessutom fått bevittna en medlemsflykt utan like, bara under de senaste tre åren har partiet förlorat cirka hälften av sina medlemmar.

Ett paradexempel på partiledningens bristande respekt för medlemmarna är bemötandet av olika lokalavdelningar och deras medlemmar.

Miljöpartiet i Västerbotten och Miljöpartiet i Umeå samt många av deras medlemmar hör till de mest utsatta för partiledningens olika aktioner. I stället för att inbjuda till dialog har partiledningen trampat på allt vad medlemsdemokrati heter.

I uppenbar strid med gröna grundbultar om att bygga partier och samhällen underifrån så tog partistyrelsen i höstas över distriktsavdelningen i Västerbotten.

Under två veckor i mars anordnade Miljöpartiets riksorganisation en beslutande medlemsomröstning bland partimedlemmarna i Umeå för att fastställa valsedeln till kommunfullmäktige. I stället för att följa våra stadgar och vårt partiprogram och, inte minst, respektera medlemsomröstningens resultat tog partistyrelsen förra veckan till det sensationella tilltaget att byta ut medlemsvalda kandidater mot ledningslojala personer och försöka rättfärdiga tilltaget med att det är valberedningens förslag; en valberedning som för övrigt är helt i händerna på partistyrelsen.

Vi menar att partistyrelsens agerande rimmar illa med vårt partiprogram som anger att Miljöpartiet är ett ”decentralistiskt parti” som verkar för att ”beslut ska fattas så nära de människor” som berörs som möjligt och att vi är övertygade om att ”deltagande demokrati gör samhället bättre”.

Agerandet är dessutom att betrakta som valfusk och står i strid inte enbart med Miljöpartiets program och stadgar utan även med hur den svenska demokratin är tänkt att fungera.

I Sverige respekterar vi utgången av val, oavsett vilka som vinner. Det hör till demokratins grundfundament. Eftersom tilltaget är stadgestridigt är det inte giltigt. Enbart de som är valda av oss medlemmar har legitimitet att företräda oss.

Väljarna förväntar sig att ett grönt parti ska föregå med gott exempel och i sitt inre liv visa att man lever sin vision om att bygga ett samhälle med fördjupad demokrati. Trovärdighet utgör politikens hårdvaluta och ett grönt parti som börjar anamma tidens auktoritära tendenser riskerar sitt existensberättigande och sin överlevnad.


Medlemmar i Miljöpartiet i Umeå
Mia Winroth 
Emma Frennesson
Felicia Landgren Westerlund
Madeleine Hijazi
Pär Bylund 
Mohamad Karim 
Faisal Mosleh 
Amed Mostafa 
Tasneem Naqvi 
Narmin Mostafa 
Feridon Mohebali 
Dan Grönlund 
Fadi Ardity 
Mona Mujahidi 
Omar Salih
Diaa Asshalaby 
Hassan Mohamadamin -
Shareef Sawas 
Hemn Abdulla
Handrerin Mujahidi 
Assad Haidray 
Basim Abositta 
Hassan Manosur 
Ahmed Ajjan 
Mardin Maroof 
Michael Teklemariam 
Safin Mohamadamin 
Iran Asgarian 
Abeer Elwakil 
Omar Mahggoub 
Gabriel Farrysson
Hussein Shenino 
Randa Salman 
Arvin Mohamadamin 
Niven Mosleh 
Fahimeh Soltanipanah 
Havres Mohamadamin 
Fifi Fadel 
Basem Ibrahim 
Atef Hijazi


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Miljöpartiet

LÄS VIDARE

DEBATT. Lööf, du låter som en klimatpopulist

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpartiet

Politik

Umeå

Västerbotten