Här har du ditt svar, Wallström – vi ratar SD

Replik om Sveriges utrikespolitik: Väljarna förtjänar bättre än Socialdemokraternas pajkastning, Wallström

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Att som SD stänga dörren till samarbete med både EU och Nato är en farlig väg som riskerar att försvaga både Sveriges ekonomi och säkerhet. Därför kommer inte Moderaterna att samarbeta med partiet i säkerhetsfrågor, skriver debattören.

DEBATT. Det är valår och debattklimatet befinner sig tyvärr långt ifrån det sansade och vuxna samtal som dagens på många sätt utmanande situation förtjänar.

Häromdagen var försvarsminister Peter Hultqvist ute och jämförde Moderaternas politik med Sovjet, tyvärr långt ifrån det seriösa tonläge han tidigare vunnit respekt för. Nu påstår utrikesministern att vi skulle vara beredda att ändra vår syn på Ryssland för att anpassa oss till Sverigedemokraterna.

Att två av regeringens ledande företrädare väljer att underteckna debattinlägg på denna låga nivå säger en hel del om Socialdemokraternas växande desperation. Det är en sorglig utveckling. Och vad säger Stefan Löfven – är det verkligen på denna nivå han avser att föra valkampanj?

Moderaternas besked är tydligt. Vi delar inte Sverigedemokraternas värderingar och vi kommer inte att samarbeta med dem.

Moderaterna och Alliansen står för öppenhet, marknadsekonomi och frihandel. Vi är positiva till EU och vi är för ett svenskt Nato-medlemskap. Sverigedemokraterna står i grunden för motsatsen: slutenhet – att vi klarar oss bäst själva, starkt negativa till EU-samarbetet och att inte gå med i Nato.

Det är en farlig väg som riskerar att försvaga både vårt ekonomiska välstånd och försämra vår säkerhet.

Det är därför ytterst bekymmersamt att regeringen, med utrikesministern i spetsen, på det säkerhetspolitiska området i praktiken driver samma isolationistiska hållning som Sverigedemokraterna gör, bland annat genom att vägra föra en seriös och öppen diskussion om ett svenskt medlemskap i Nato.

Att Socialdemokraterna i stället för att seriöst diskutera dessa frågor väljer att ägna sig åt ogrundade spekulationer och pajkastning är beklagligt. Sveriges väljare förtjänar bättre.


Jonas Jacobsson Gjörtler, utrikespolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM