Stäng ute nazisterna från Almedalen i år

Debattörerna: Låt NMR demonstrera – men inte bland dem som de tycker ska mördas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nuvarande lagstiftning medger ett visst utrymme för att korta ner och ändra nazistmarscher med hänsyn till säkerheten för andra. Denna möjlighet bör studeras också inför Almedalen, skriver debattörerna.
Nuvarande lagstiftning medger ett visst utrymme för att korta ner och ändra nazistmarscher med hänsyn till säkerheten för andra. Denna möjlighet bör studeras också inför Almedalen, skriver debattörerna.

DEBATT. Den 30 maj beslutade polisen att tillåta den nazistiska gruppen Nordiska Motståndsrörelsen att hålla en ”allmän sammankomst” i Visby under tre dagar i början i juli.

Mer exakt innebär detta tillstånd en rätt för nazisterna i NMR att under tre dagar basunera ut sitt hat under politikerveckan i Almedalen. Den vecka på året då tusentals människor samlas på Gotland för det som ibland kallas en festival för demokratin.

En organisation som öppet propagerar för folkmord och avskaffande av demokratin har, av denna demokrati, getts rätten att föra fram sitt hat. Något är inte rätt. Till Aftonbladet 30 maj säger Björn Knutsson, gruppchef på rättsavdelningen hos Polisen i Stockholm: ”vi får inte lägga några åsikter på vad man säger från talarplatsen och vilken opinion man driver”.

Vi inser att yttrandefriheten är långtgående i Sverige och skyddas av grundlagen.

Det är en viktig rättighet som vi självklart också värnar. Men likafullt bör den behandlas med omdöme.

Förra året beviljade polisen samma nazistiska organisation rätten att marschera ett stenkast från stadens synagoga under Jom Kippur, årets heligaste dag för oss judar.

Men – den gången överklagade Judiska Församlingen i Göteborg polisens beslut till Förvaltningsrätten som beslutade att ändra nazisternas marschväg med hänsyn till de krav som kan ställas på ordning och säkerhet mot bakgrund av firandet av Jom Kippur och faktumet att Bokmässan arrangerades samma dag. Efter överklagande till kammarrätten förkortades marschen ytterligare.

Nuvarande lagstiftning medger ett visst utrymme för att korta ner och ändra nazistmarscher med hänsyn till säkerheten för andra.

Denna möjlighet bör studeras också inför Almedalen.

Där kommer det i sommar att finnas många som NMR:s medlemmar vill se mördade: homosexuella, kommunister, socialdemokrater, frikyrkliga, romer, muslimer, judar, funktionshindrade och många fler. Deras trygghet hotas om NMR får en framträdande position under Almedalsveckan.

Vi vill därför uppmana polisen att se om det inte finns alternativa platser för extremister att demonstrera. Deras yttrandefrihet är självklar, men den behöver inte tillämpas mitt i Almedalen, bland människor som skulle känna sig hotade av nazisternas budskap.

På sikt måste denna fråga få en mer hållbar och permanent hantering.

Det är hög tid för våra politiker att agera. Vi vet alla alltför väl vad som kan ske om man låter dessa mörka krafter få framföra sitt budskap med de demokratiska krafternas tillåtelse.


Aron Verständig, ordförande Judiska Centralrådet i Sverige
Anna Simon-Karlsson, ordförande Judiska Ungdomsförbundet i Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: