Att en AI-apokalyps hotar är ren fantasi

Slutreplik från Mathias Sundin om att pausa utvecklingen av AI

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-14

Den alarmism vi ser om AI nu bygger på extremt långtgående teoretiska resonemang, och en stor dos inspiration från science fiction. Den bygger inte på något som faktiskt händer. Slutreplik från Mathias Sundin.

SLUTREPLIK. När Olle Häggström varnar för en AI-apokalyps ska vi komma ihåg att det är ren spekulation. En fantasi som inte baseras på några fakta.

Jag skriver inte det för att nedvärdera hans åsikt, utan för att det är sant. Den alarmism vi ser om AI nu bygger på extremt långtgående teoretiska resonemang, och en stor dos inspiration från science fiction. Den bygger inte på något som faktiskt händer.

ChatGPT 4 kan inte tänka och är inte intelligent, inte ens lite. Den har lärt sig att förutspå sekvenser av ord baserat på en stor mängd data. Olle Häggström menar att nästa version, GPT 5, kan innebära slutet för mänskligheten. Få alarmister går så långt. 

Trots att den saknar intelligens är ChatGPT ett genombrott. Vi kan nu styra en dator med vårt naturliga språk. Vi måste inte lära oss programmera eller klicka på ikoner. Vi kan skriva till den på samma sätt som vi skulle till en kollega och be den utföra vissa uppgifter eller resonera ihop.

Jag tog exempelvis hjälp av ChatGPT för att skriva den här texten.

Detta gör oss, människor, mer intelligenta. Vi har fått ett verktyg som hjälper oss tänka bättre. Det frigör en våg av mänsklig kreativitet. Kentaurschack kallas det, när en människa och en schackdator spelar ihop. När en ”kentaur” spelar mot en ensam schackdator, vinner “kentauren.” Det är så vi använder AI.

Det kommer leda till innovationer och genombrott. Inom medicin, klimat, utbildning och en mängd andra områden. Det är detta som skadas av AI-alarmism och en ”paus.”

Ska vi då bara blåsa på utan att tänka på några konsekvenser? Såklart inte. OpenAI la över sex månader på säkerhetsarbete efter att senaste versionen av ChatGPT var färdigtränad, innan de lanserade den. De har ännu inte börjat träna version 5.

Vi klarar utmärkt att jobba kring säkerhet, samtidigt som vi fortsätter utvecklingen. Eftersom AI-verktygen hjälper oss att tänka bättre, ska vi använda det för att göra AI säkrare, samtidigt som vi skapar allt det bra som vi kan göra med hjälp av AI. 


Mathias Sundin, chefredaktör, Warp News


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.