Absurt att bankerna stoppar Ukraina-stöd

Debattörerna: Det måste gå att ändra reglerna – om viljan finns

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bankernas rigida regeltolkning sätter stopp för de privatkunder som vill samla in pengar på egen hand till Ukrainas sak. Konsekvensen blir absurd, skriver Alina Zubkovych, Jakob Gottlieb och Lars Jederlund. Bland annat har transaktioner som var tänkta att gå till inköp av drönare stoppats av banken.
Bankernas rigida regeltolkning sätter stopp för de privatkunder som vill samla in pengar på egen hand till Ukrainas sak. Konsekvensen blir absurd, skriver Alina Zubkovych, Jakob Gottlieb och Lars Jederlund. Bland annat har transaktioner som var tänkta att gå till inköp av drönare stoppats av banken.

DEBATT. Samtidigt som Ryssland mobiliserar igen och kriget går in i en ny fas försvårar Nordea och andra storbanker för vanliga människor att organisera hjälpsändningar till Ukraina.

Bankernas rigida regeltolkning sätter stopp för de privatkunder som vill samla in pengar på egen hand till Ukrainas sak. Konsekvensen blir absurd.

En insamling till ett personkonto i somras, som räckte till att köpa en fyrhjulsdriven bil som skulle till fronten för att där köra skadade människor till vård och säkerhet, stred mot Nordeas bankvillkor.

En liknande insamling från en annan Nordea-kund resulterade i att kontoinnehavaren fick ett automatiserat meddelande som lät meddela att kundrelationen kan komma att ”omprövas”.

Privatpersoner som vill donera egna pengar till ukrainska organisationen ”Come back alive”, som köper in drönare, har fått sina transaktioner frusna av Handelsbanken. Ideella organisationen Nordic Ukraine Forum som samlar in pengar för humanitära ändamål fick avslag när de ansökte om Swish hos Handelsbanken.

En svensk volontär skrev häromdagen inför sin kommande tjänstgöring vid fronten: ”Man har börjat blockera pengarna som kommer in via Swish för våra insamlingsansvariga. Vi behöver nu experthjälp till att lösa denna frågan med banken. Nu krävs det konkret hjälp och inte bara beklagande.” 

”Allmänna villkor för personkonto” säger att ett personkonto på Nordea är ”avsett för insättning av lön, pension, studiestöd eller andra regelbundna automatiska insättningar”.

Om någon swishar ditt personkonto på Nordea till en hjälpsändning kan banken till och med spärra ditt konto och ditt mobila Bank-id. Det har troligtvis att göra med oron för att bli anklagad för brott mot lagen om penningtvätt. 

Vi som skriver denna artikel, och indirekt alla människor som vi vill stödja i Ukraina, drabbas av detta.

Att människor med nära kontakter i Ukraina inte tillåts samla in pengar för inköp av ambulanser, sjukvårdsutrustning, mediciner, kommunikationsutrustning med mera är helt enkelt orimligt i den situation vi befinner oss i.

Nordea kan med väldigt enkla medel göra en betydande insats genom att ta ledartröjan bland storbankerna och införa möjligheten för privatpersoner och föreningar att stötta Ukraina i kampen mot det ryska krigsmaskineriet.

Nordea skriver på sin hemsida att de ”stöttar det ukrainska folket och agerar för att bidra till internationella hjälp- och biståndsinsatser”, men agerar tvärtom när man stoppar privatpersoner från att samla in pengar till Ukrainas sak.

Vår uppmaning till Nordeas vd Frank Vang-Jensen och Stephen Hester som tillträder som ny ordförande i nästa vecka är:

Uppdatera bankvillkoren för personkonton eller erbjud ett annat sätt för privatpersoner att snabbt och enkelt koordinera insamlingar till Ukraina. 

För allting går – bara man vill.


Alina Zubkovych, ordförande för Nordic Ukraine Forum, en ideell organisation för att främja banden mellan Ukraina, Sverige och Norden, och bidra till ökad dialog mellan Ukraina och de nordiska länderna.
Jakob Gottlieb, medgrundare på ID24 och en av dem som valt att driva en egen insamling till Ukraina. 
Lars Jederlund, initiativtagare till aktionsgruppen Stoppa Putins krig mot Ukraina!


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE