Nu lever vi i den värld Schlaug drömmer om

Replik från Centerpartiet om Sverige efter corona

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Med facit i hand så ser vi hur samhället inte fungerar när handel och tillväxten uteblir. Företag går i konkurs, människor mister sina jobb och ohälsotalen riskerar skjuta i höjden. Det är en ohållbar väg att vandra, skriver Rickard Nordin.
Med facit i hand så ser vi hur samhället inte fungerar när handel och tillväxten uteblir. Företag går i konkurs, människor mister sina jobb och ohälsotalen riskerar skjuta i höjden. Det är en ohållbar väg att vandra, skriver Rickard Nordin.

REPLIK. Den pandemi som nu breder ut sig även i Sverige påverkar vårt samhälle och vår vardag på många olika sätt. När vi tvingas införa restriktioner stannar våra klockor, vi isoleras från omvärlden, konsumtionen sjunker och vårt samhälle knakar i fogarna.

De insatser som Centerpartiet och regeringen gör nu för att rädda såväl människoliv som våra företag är avgörande, både för vårt samhälle och för den gröna omställningen.

Just nu lever vi i det konsumtionsbegränsade samhälle som vänsterpartister, miljöpartister och Birger Schlaug brukar drömma om.

Med facit i hand så ser vi hur samhället inte fungerar när handel och tillväxten uteblir. Företag går i konkurs, människor mister sina jobb och ohälsotalen riskerar skjuta i höjden. Det är en ohållbar väg att vandra.

Birger Schlaug har dock rätt på en punkt. Vi kan inte kan gå tillbaka till den situation vi hade före covid-19. Men hans drömvärld är dock en helt annan än vår och de flesta svenskars.

När vi fått bukt med spridningen av covid-19 behöver Sverige komma tillbaka i arbete och vi behöver insatser på sådant som både bygger tillväxt, välfärd och minskade utsläpp.

Tillväxt är en grundbult för den gröna omställningen. Vi har i dag all teknik som behövs, det är investeringarna och politisk vilja som saknas. Ska vi sluta tro på tillväxt kommer vi inte att få till stånd de storskaliga investeringar som är nödvändiga för att minska utsläppen. Då stannar vi upp och kommer aldrig att nå vårt klimatmål om att vara klimatneutrala senast 2045.

Det finns ett stort antal åtgärder som blir viktiga framöver för att få igång ekonomin igen. Det handlar inte om att enbart konsumera, utan att stimulera till bättre och smartare konsumtion. Vi kan samtidigt stärka oss inför nästa kris.

Med ökad andel svenskproducerade livsmedel och biodrivmedel stärker vi vår självförsörjningsgrad samtidigt som vi förbättrar miljön. Nu krävs investeringar för att ställa om och minska utsläppen, det behöver även Birger Schlaug och hans vänner förstå.


Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE