Debatt

Här är SD:s formel för att lura oss väljare

Debattören: Populister har använt samma knep i alla tider

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vad är det för formel SD använder för att locka folk? Den är lätt att känna igen. Populister, fascister, demagoger och antidemokrater har använt samma knep i alla tider, skriver Olle Thorell (S).

Foto: TT

DEBATT

DEBATT. Vad är det för formel SD använder för att locka folk? Den är lätt att känna igen. Populister, fascister, demagoger och antidemokrater har använt samma knep i alla tider.

Utse dig själv till den enda sanna talespersonen för ”folket”. Gör samtidigt ”folket” till en enhetlig grupp, med samma identitet, intressen, egenskaper och behov. Det som ”folket” har gemensamt är deras nationalitet och kultur. Kön, klass, ideologi, region, inkomst, utbildning eller individualitet spelar inte någon som helst roll.

Folket talar med en röst, och den är min.

Utse sedan en ”elit” som har lurat folket. Eliten står inte alls på folkets sida. Den har tappat kontakten med folket och vill bara sko sig själva på folkets bekostnad. Eliten kan ha olika namn: politikerna, pamparna, sossarna, 7-klövern, globalisterna, PK-maffian, fackpamparna, stockholmarna, regeringen, eller överheten.

Eliten måste bort om folket ska få det de förtjänar.

Peka nu ut en grupp som syndabock. Syndabocken är inte en del av folket och har inga gemensamma intressen med folket. Syndabocken är i maskopi med eliten om att lura folket. Alla resurser som folket skulle behöva går i stället till syndabocken. Skulle folket bara bli av med syndabocken och eliten, kommer allt bli bra. Som det var förr. När allt var bra. Innan eliten och syndabocken förstörde allt.

Syndabocken kan ha olika namn genom historien. I Tyskland på 30-talet var det judarna, hos högerextrema i dag är det muslimerna, men det finns fler beteckningar. Invandrarna, utlänningarna, asylanterna, skäggbarnen, de bidragsberoende, somalierna, tiggarna, araberna, invällarna och pensionsräddarna för att nämna några.

Avhumanisering och hopklumpande av individer till grupper som vill ”folket” illa.

Den här formeln använde Hitler för att komma till makten. Det började inte med gaskamrar eller förintelseläger. Det började med ett ifrågasättande av ”eliten” och de ”däruppe”, det röriga parlamentet och demokratin som inte kunde få nåt gjort för folket. Det började med misstänkliggörande av traditionell media och ”lügenpresse”.

Det började inte med en kupp som avskaffade demokratin. Det började med högerpartier som trodde att de kunde tämja populisterna om de samarbetade med dem. De hade fel då. De har fel i dag.

Formeln har använts i land efter land. Victor Orban i Ungern, FPÖ i Österrike, Matteo Salvini i Italien, Vox i Spanien, Duterte på Filippinerna och Trump i USA för att bara nämna några moderna exempel.

Listan är lång. Låt oss inte luras. Gå inte på Sverigedemokraternas lögner.

Det finns inte bara en talesperson för folket. Folket är alla vi som bor här – oavsett bakgrund. Eliter finns, men de är av olika slag och är inte i maskopi med varandra eller någon syndabock. De orättvisor som finns kan vi rätta till om vi tror på demokratin, likabehandling och de mänskliga rättigheterna.

Om vi arbetar tillsammans, utan att klumpa ihop folk i grupper och pekar finger mot syndabockar, så kan vi bygga det samhälle som vi vill ha. Ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.


Olle Thorell, Riksdagsledamot Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sverigedemokraterna

LÄS VIDARE

REPLIK. Det är ert fel att SD är på väg att bli störst

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Adolf Hitler

Politik

Socialdemokraterna

Högerpopulism

Olle Thorell