Valet står inte mellan välfärd och sänkt skatt

Replik från Liberalerna om språkkunskaper i äldrevården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Liberalerna vill införa språkkrav i omsorgen. Vi anser dock inte som Baudin att det behövs ett val mellan välfärd och sänkta skatter, skriver Lina Nordquist och Barbro Westerholm.
Liberalerna vill införa språkkrav i omsorgen. Vi anser dock inte som Baudin att det behövs ett val mellan välfärd och sänkta skatter, skriver Lina Nordquist och Barbro Westerholm.

REPLIK. Kommunals ordförande Tobias Baudin beskriver undersköterskors allt svårare arbete. Det krävs språklig förmåga för att kommunicera med sköra människor med språksvårigheter, föra dialog med kollegor och förstå hygienrutiner och dokumentation.

Liberalerna vill införa språkkrav i omsorgen. Vi är eniga med Kommunal om att det förutsätter att människor får god möjlighet att lära sig.

Språket ska vara en förutsättning för nyanställning och gynnas genom SFI med omsorgsfokus och studiecirklar i omsorgssvenska. Redan anställda ska ha rätt att lära sig omvårdnadssvenska om deras kunskap inte räcker till. Undersköterskeexamen och specialisering för undersköterskor är viktiga delar av lösningen. 

Vi vill att flerspråkighet i exempelvis finska, farsi, teckenspråk eller arabiska ska vara meriterande vid anställning och lönesättning när omsorgstagare och patienter är beroende av sitt modersmål - inte minst inom demensvård förlorar ju många sitt nya språk.

Vi anser dock inte som Baudin att det behövs ett val mellan välfärd och sänkta skatter. Det viktiga för välfärden är ju inte hur hög skattesatsen är för varje person eller företag, utan hur mycket pengar vi sammanlagt får in och vad vi gör med dem.

Det spelar roll om företag anställer, så att fler får en trygghet och kan bidra med moms och skatt. Regelkostnader och bolagsskatter måste minskas – tillsammans med rimliga arbetsgivaravgifter stärker det vårt lands ekonomi. Lägre skatt vid låga inkomster ger trygghet och inköp som spelar roll.

Vi sliter för Sveriges företag för de, deras anställda och alla vi konsumenter drar tillsammans in pengar, så att undersköterskor kan vårda och andra kan rädda, lära ut, bygga ett bättre land. Växande företag och välfärdens människor säkrar vårt skyddsnät.

Hela cirkeln behövs. Vår företagspolitik värnar omsorgstagare och ger omsorgens kollegor bättre arbetsmiljö. Varmt tack, till Kommunal och alla andra som tillsammans bygger vår välfärd.


Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson (L) 
Barbro Westerholm, talesperson för årsrika (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE