Debatt

Ska du släppa fram hatet, Kinberg Batra?

Ministern: Efter Hässleholm riskerar en röst på Moderaterna också bli en röst på SD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Annika Strandhäll (S) skriver: Det är möjligen för sent att hoppas att Anna Kinberg Batra själv ska stänga den dörr som hon har öppnat. Men det är inte för sent för landets alla moderater att se vad SD står för och tala klarspråk.
Annika Strandhäll (S) skriver: Det är möjligen för sent att hoppas att Anna Kinberg Batra själv ska stänga den dörr som hon har öppnat. Men det är inte för sent för landets alla moderater att se vad SD står för och tala klarspråk.

DEBATT

DEBATT. ”Ondskan uppenbarar sig i olika skepnader, men oavsett vilka titlar den ger sig, är det samma hat och samma mekanismer som driver dagens hatare, som de jag upplevt tidigare i mitt liv. Om ni nu inte lyssnar på oss, som har överlevt Förintelsen och upplevt hatets och våldets yttersta konsekvenser, vilka ska ni då lyssna på när alla vittnen är borta?”. så skrev förintelseöverlevaren Emerich Roth för en vecka sedan. Frågan riktades till Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra vägrade ställa upp på intervju. Istället kom ett svar via sms från Moderaternas presstjänst. Budskapet var att ”Moderaternas besked står fast”.

Oron hos en person som själv upplevt Förintelsen och vars familj mördades i dödslägren besvaras med sms. Stanna upp en stund och ta in detta. Jag blir mycket illa berörd.

Frågorna som ställs till moderatledaren förtjänar svar. Människor som ägnat sitt liv åt att bekämpa den ondska som tagit livet av miljontals människor i mitten på förra århundradet förtjänar att få sin berättelse tagen på allvar.

Vi är skyldiga dem att lyssna när de varnar oss för hatet. Om något har jag oerhört svårt att förstå tystnaden i de moderata leden.

Hur förklarar Anna Kinberg Batra för sina judiska partimedlemmar att hon vill samarbeta med ett parti där en av grundarna själv varit medlem i Waffen-SS?

Hur förklarar hon för sina muslimska partimedlemmar att hon vill samarbeta med ett parti vars partiledare säger att muslimer är det största hotet mot Europa sedan andra världskriget, som Jimmie Åkesson gjorde i Aftonbladet 2009?

Hur förklarar hon för moderata ledarskribenter att hon vill samarbeta med SD-företrädare som gör utspel om att införa åsiktsregistrering av journalister, kallar journalister för ”nationens fiender” och ständigt attackerar den fria pressen?

Hur förklarar hon för Öppna moderater, deras HBTQ-organisation, att hon vill samarbeta med ett parti vars talman i Sveriges riksdag skriver på sin blogg att:

”Förhärligandet av den homosexuella livsstilen inom bland annat massmedia skapar osunda referensramar för unga människor som håller på att bygga upp sin vuxna identitet.”

Det kan hända att Anna Kinberg Batra inte håller med mig i ovanstående beskrivningar av Sverigedemokraterna och dess företrädare. Hon kanske tycker att bilden är överdriven.

Men då kvarstår ändå en fråga.

Hur förklarar Anna Kinberg Batra för sina medlemmar och väljare att hon vill samarbeta med ett parti som hon själv kallar rasistiskt, vilket hon gjorde så sent som för två veckor sedan i Malou efter 10?

I Hässleholm tog moderater, liberaler och kristdemokrater makten genom aktivt samarbete med Sverigedemokraterna och röstade för att de skulle ges vice ordförande posterna som tillhör styret i Sveriges kommuner. Tidskriften Expo har berättat om att kommunens nya andrenamn den sverigedemokratiska vice ordföranden i kommunstyrelsen skrivit på nätet att befolkningen i flera afrikanska länder har så låg IQ att det är i nivå med ”kognitiv utvecklingsstörning".

Är det här en utveckling vi kommer se i fler kommuner, landsting och i riksdagen? Är en röst på Moderaterna oavsett val en röst för att få in Sverigedemokraterna i styret?

Det är möjligen för sent att hoppas att Anna Kinberg Batra själv ska stänga den dörr som hon har öppnat. Men det är inte för sent för landets alla moderater att se vad Sverigedemokraterna står för och tala klarspråk. Svenska folket förtjänar tydliga svar och en person som överlevde Förintelsen förtjänar mer än ett sms.


Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så blir Sverige 2028 – om SD har makten
Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

M öppnar för SD – vad det handlar om på en minut

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Anna Kinberg Batra

Sverigedemokraterna

Förintelsen

Emerich Roth

Annika Strandhäll

Moderaterna