Debatt

Ofattbart att ni låter Kry ta över 1177

Debattören: Hur kan blågröna styret i Region Stockolm missa risken för jäv?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att ett vinstdrivande bolag fortsätter hitta sätt att tjäna mer pengar förvånar inte oss. Däremot är det anmärkningsvärt hur det blågröna styret i Region Stockholm med Irene Svenonius inte protesterar det minsta, skriver Jonas Lindberg.
Att ett vinstdrivande bolag fortsätter hitta sätt att tjäna mer pengar förvånar inte oss. Däremot är det anmärkningsvärt hur det blågröna styret i Region Stockholm med Irene Svenonius inte protesterar det minsta, skriver Jonas Lindberg.

DEBATT

DEBATT. Det privata vinstdrivande vårdbolaget Kry köper upp Medhelps dotterbolag Vårdtjänster. Det betyder att 1177, den instans som är så mångas första ingång till vården, blir privatägd.

Att ett vinstdrivande bolag fortsätter hitta sätt att tjäna mer pengar förvånar inte oss i Vänsterpartiet. Däremot är det anmärkningsvärt hur det blågröna styret i Region Stockholm inte protesterar det minsta. De blågrönas valfrihetsvurmande sträcker sig så långt som ekonomiska vinstintressen tillåter.

Det blågröna styret har totalt abdikerat för den marknadsstyrda vården. Beslutet om ägarbytet kommer inte fattas av styrande politiker utan man låter sjukvårdsdirektören Björn Eriksson avgöra frågan.

Det är för oss helt ofattbart att ett så stort beslut som detta inte lyfts upp från tjänstemannanivå till politiska organ.

Stockholms region är den enda av Sveriges 21 regioner som inte driver 1177 Vårdtjänster i egen regi. Regioner som exempelvis Sörmland tog tillbaka tjänsten i egen regi efter skandalen där privata vårdsamtal från 1177 läckt ut på en öppen server.

Hela Sverige ser vinningen med en sammanhållen vård och tjänster i egna regionen, det borde de styrande politikerna i Region Stockholm också göra.

Lina Maria Ellegård, nationalekonomen som forskar på sjukvårdssystemet varnar för att köpet kommer leda till mindre valfrihet och minskad konkurrens.

Vi i Vänsterpartiet ser med oro på hur Kry via köpet av 1177 kan få konkurrensfördel mot andra vårdcentraler. Kry är ett vårdbolag som öppnat ett flertal egna vårdcentraler i Stockholms mer välbärgade områden, att de nu ska ta över systemet som har hand om rådgivning och hänvisning ökar risken för jäv något enormt.

Vi ställer oss också väldigt kritiska till att den blågröna majoriteten väljer att prioritera försäljning av 1177 Vårdtjänster mitt under brinnande pandemi. Det vi behöver i dag är mer enhetlighet inom vården, inte ytterligare splittring.

Om pandemin lärt oss något så är det att sjukvården behöver drivas mer i egen regi för att garantera patientsäkerheten och samordningen under tider av kris.

Det blågröna styret med Irene Svenonius (M) i spetsen har gjort allting för att få Kry att etablera sig i regionen. Kry får en räkmacka av styret där man gått så långt att man ändrat regler och lagar för att etableringen ska kunna snabbas på.

Kry har tillåtits att omlista patienter via digitala appar och nyetableringsersättningen har ändrats där Krys vårdcentraler får 50 procent mer ersättning under första året. Kort sagt så har de blågröna gjort allt i sin makt för att gynna Krys etablering i regionen.

Vi förstår inte hur ett styre som sätter folkets valfrihet över allt annat kan tillåta ett privatbolag att monopolisera hela vårdmarknaden.


Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson, Region Stockholm (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kry

LÄS VIDARE

DEBATT M klarar inte att sköta testningen i Stockholm

ÄMNEN I ARTIKELN

Kry

Vårdpolitik

Vård & omsorg

Vårdbolag

Irene Svenonius

Region Stockholm

Sjukvård