Respektlöst mot vår svenska polis, M

Replik från S om polisens möjlighet att avlyssna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi vill utveckla polisens möjlighet att avlyssna kriminella, vi stänger inte dörren för utökad preventiv avlyssning. Men de ska riktas mot kriminella och inte riskera användas mot vem som helst. Replik från Fredrik Lundh Sammeli.
Vi vill utveckla polisens möjlighet att avlyssna kriminella, vi stänger inte dörren för utökad preventiv avlyssning. Men de ska riktas mot kriminella och inte riskera användas mot vem som helst. Replik från Fredrik Lundh Sammeli.

REPLIK. När Moderaterna försöker framställa den framgångsrika operationen Trojan Shield som ett misslyckande för regeringen tyder det på desperation.

Moderaterna osynliggör polisens hårda arbete och ledande roll i kampen mot gängen, såsom i den insats som lett till minst 155 gripanden med kopplingar till Sverige, däribland flera toppar i kriminella nätverk. Hela tio mord har kunnat förhindras.

Men Moderaterna fnyser åt internationell samverkan och kallar det ”att outsourca ansvaret”. De borde veta bättre. De kriminella strukturerna sträcker sig över länders gränser, därför är internationella samarbeten helt avgörande för att knäcka dem.

Vi socialdemokrater är som många svenskar stolta över svensk polis och de stora framgångar som sker mot gängen. Svensk polis roll i den här internationella insatsen är en anledning till den stora mängden gripanden.

Ändå ger Moderaterna andra länder hela äran för insatsens framgång. Det är inget annat än respektlöst att försöka framställa det som att svensk polis hårda arbete och aktiva roll varit betydelselösa.

Vi har gjort en historisk förstärkning av Polisen med hittills 5 000 fler anställda och ytterligare 5 000 fler till 2024. Utbyggnaden är inte bara nödvändig för att läka den polisbrist som Moderaterna skapade när de skar ned på utbildningsplatserna med 90 procent – den är nödvändig för att svensk polis ska kunna fortsätta ha ledande roller i internationella insatser.

Det stämmer att Polisen efterlyst bättre möjligheter att avlyssna aktiva gängmedlemmar. Det är därför vi infört hemlig dataavläsning, just det som den förra Moderatledda regeringen valde att inte införa.

Moderaternas förslag nu innebär att vem som helst utan misstanke ska kunna avlyssnas. Moderaterna är svaret skyldiga hur detta inte blir avlyssning av vanliga människor. Får man avlyssna föräldrar och syskon? Banktjänstemän de har kontakt med?

Det här är frågor som Moderaterna faktiskt behöver svara på. Annars blir talet om avlyssning bara tomt prat.

Vi vill utveckla polisens möjlighet att avlyssna kriminella, vi stänger inte dörren för utökad preventiv avlyssning. Men de ska riktas mot kriminella och inte riskera användas mot vem som helst. Det pågår just nu ett arbete i regeringen med att polisen ska få större befogenhet att använda hemliga tvångsmedel. Det arbetet vill vi inte försena.

Vi är stolta över svensk polis. I dag sitter 1 000 fler grova kriminella frihetsberövade än för två år sedan. Stora gängrättegångar pågår. Det ger oss en unik möjlighet att fortsätta samhällets offensiv och trycka tillbaka gängkriminaliteten.


Fredrik Lundh Sammeli, justitieutskottets ordförande i riksdagen (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE