Gör som vi – stödrösta MP för klimatets skull

155 klimataktivister: Makt till SD vore katastrof för miljön

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Trots sina brister är Miljöpartiet, enligt såväl Naturskyddsföreningens som WWF:s granskningar, både det riksdagsparti som agerat bäst för miljön under de gångna åren och det riksdagsparti som har högst ambitioner inför kommande mandatperiod. Att ge Sverigedemokraterna makt vore däremot katastrofalt för miljön. SD är det enda riksdagsparti som gång på gång förnekat klimatkrisen och röstat nej till både Sveriges klimatmål och Parisavtalet, skriver bland andra Andris Fågelviskare, Leo Rudberg, Evelina Szamosi och Samuel Jarrick.
Trots sina brister är Miljöpartiet, enligt såväl Naturskyddsföreningens som WWF:s granskningar, både det riksdagsparti som agerat bäst för miljön under de gångna åren och det riksdagsparti som har högst ambitioner inför kommande mandatperiod. Att ge Sverigedemokraterna makt vore däremot katastrofalt för miljön. SD är det enda riksdagsparti som gång på gång förnekat klimatkrisen och röstat nej till både Sveriges klimatmål och Parisavtalet, skriver bland andra Andris Fågelviskare, Leo Rudberg, Evelina Szamosi och Samuel Jarrick.

DEBATT. De senaste åren har Miljöpartiet fått stark kritik från miljörörelsen för sina kompromisser i regering om allt från kolförsäljning till motorvägar. Flera av oss som skriver under denna artikel har själva framfört denna kritik.

I dag väljer vi dock att gå ut med en uppmaning till alla Sveriges miljövänner: stödrösta på Miljöpartiet i riksdagsvalet 11 september!

Miljöpartiet behövs i riksdagen. Just nu finns bara två realistiska regeringsalternativ: Ulf Kristerssons block, som kommer ge Sverigedemokraterna avgörande makt, och Magdalena Anderssons block, som är helt beroende av att Miljöpartiet klarar 4 %-spärren.

Att ge Sverigedemokraterna makt vore katastrofalt för miljön. SD är i dag vårt största hot mot både klimatet, naturen och solidariteten. SD är det enda riksdagsparti som gång på gång förnekat klimatkrisen och röstat nej till både Sveriges klimatmål och Parisavtalet.

Detta håller inte. Just nu slås värmerekord på värmerekord. Tusentals människor riskerar dö i Europas hetta och torkan på Afrikas horn. Samtidigt finansierar vår import av fossila bränslen Putins avskyvärda krig i Ukraina.

För både klimatet och solidariteten med Ukrainas skull måste fossilimporten och utsläppen snarast minska till nära noll. I detta läge riskerar Sverige att få en regering som i stället radikalt ökar utsläppen och handeln med fossila bränslen.

Om Ulf Kristersson blir statsminister väntar fler motorvägar, kalhyggen och gruvor - och färre miljöskatter, naturreservat och klimatsatsningar. Detta är tydligt i de blåbrunas egna politik – till exempel i Ulf Kristerssons debattartikel "Här är ny klimatpolitik från Sveriges gröna höger" (DN, 12/9 2021), i Sveriges statsbudget 2021 som röstades igenom av M, KD, SD och L – samt i partiernas offentliga svar på Naturskyddsföreningens oberoende granskning 2022.


De blåbrunas politik hotar både vår miljö och våra medmänniskor. Vårt svar är klimaträttvisa. I stället för högre murar krävs asyl åt klimatflyktingar. I stället för ökad exploatering av Sápmi krävs respekt för samers mänskliga rättigheter. I stället för statliga stöd till oljebolag och fossilhandel med Ryssland krävs statliga stöd till landsbygdsbor och låginkomsttagare.

Miljöpartiet utgör i alla dessa frågor en avgörande motpol mot de blåbruna. Som opinionsläget ser ut nu får vi en blåbrun regering om MP åker ur Riksdagen. Om MP klarar 4 %-spärren kan det däremot inte bli någon blåbrun regering.

Redan 2018 riskerade Miljöpartiet att åka ur Riksdagen. Novus eftervalsundersökning (Ekot, 21/9 2018) visar att Miljöpartiet räddades av stödröster. Utan stödröster hade Miljöpartiet landat på 3,5 % och förlorat sina riksdagsplatser.

Att stödrösta på MP fungerar - och är just nu det effektivaste sättet att stoppa de blåbruna. Detta har de blåbruna själva insett, vilket är skälet till den intensiva hatkampanj som högertroll och vissa högerpolitiker driver mot MP.

Trots sina brister är Miljöpartiet, enligt såväl Naturskyddsföreningens som WWF:s granskningar, både det riksdagsparti som agerat bäst för miljön under de gångna åren och det riksdagsparti som har högst ambitioner inför kommande mandatperiod.

Därför behövs stödröster igen. Klimatet har inte råd med att det parti som prioriterar miljön högst ska lämna riksdagen.

Vi som står bakom detta upprop är 155 medmänniskor som brinner för miljön. Vi är medlemmar, aktivister och anställda i alla Sveriges större miljöorganisationer. Dessa organisationer är och ska vara partipolitiskt obundna. Som enskilda väljare tar vi i dag ställning för att rädda Miljöpartiet i riksdagen.

Klimatkrisen eskalerar. Vi lever i Jordens största massutdöende av arter sedan dinosaurierna dog ut. Samtidigt växer rasismen. De mänskliga rättigheterna är i fara. Allt vi älskar står på spel.

Därför kan de blåbruna inte få makten - och därför stödröstar vi på Miljöpartiet i valet till riksdagen.


Leo Rudberg


Evelina Szamosi


Max Gustafson


Samuel Jarrick


Tina Kronberg


Nik Annika Märak


Andris Fågelviskare


Nina Wesemeyer


Ingrid Engarås


Lior Stefansson


Göran Folin


Emil V. Nilsson


Björn Fondén


Mårten Pella


Karin Styrén


Axel Eriksson


Alma Laudon


Linn Rabe


Ulrika Karlsson


Ethel Cavén


Helén Blomberg


Lena-Christina Thors


Lisa Brange


Gunnar Isaksson


Lovisa Glennfalk


Amanda Rosen


Olof Östlund


Barbro Grind


Zacharias Ehnvall


Eva Hedenstedt


Mathilda Bentell


Kalle Güettler


Christine Tidåsen


Magnus Falk


Elisabeth Åkesson


Karin Holmström


Filip Gloria


Maria Englund Juvel


Carsten Ekström


Per Frinäs


Johanna Sällqvist


Jonas Gladnikoff


Bella Holm


Suzanne Nylander


Viktor Eklöf Eriksson


Dan Lännevall


Samuel Holdar


Julie Zenou


Pia Klockljung


Nim Ahlgren


Amanda Berglund


Sara Carlberg


Kalle Karlsson


Kurth Johansson


Helena Johansson


Mikael Petersson


Anette Radesten


Frank Pollari-Karlsson


Petter Kallioinen


Elina Eriksson


Anna Steorn


Iréne Walton


Johan Ahlgren


Cecilia Paulsson


Astrid Lundén


Lennart Knutsson


Christel Stoltz


Johanna Wistrand


Irene Roma


Gunilla Strinning


Kerstin Wockatz


Hans Strinning


Johanna Pontén


Linda Olander


David Lindh


Per-Olof Enetoft


Kerstin de Verdier


Karolina Schultz Danielsson


Caroline Nipstrand


Sara Ström


Liisa Korvenranta


Katarina Hellström


Matilda Käll Frisk


David Näsvall


Magdalena Ludvigsson


Jorunn Hellman


Cecilia Rastad


Kennert Danielsson


Anna Bokström


Rebecka Andersson


Viveca Ehnvall


Lisa Ekenberg


Peter Grind


Erik Lindmark


Natanael Sällqvist


Maria E Harrysson


Lisa Eriksson


Oskar Teljebäck


Åsa Riestola


Kevin Lindström Lago


Maria Smeds


Birgitta Skärström


Marie Weinsjö


Anna Schjølberg


Marion Janson


Ava Unger


Ulf Ryberg


Rita Brunner


Pia Ejerstad


Sofia Berg


Klas Östberg


Sune Nordström


Annika Malmsten


Tomas Lönngren


Annie Stålberg


Monica Svensson


Conny Öhult Andersen


Anna Wallsten


Göran Danielsson


Urban Sundström


Magdalena Herrnsdorf


Carina Rådström


Karin Rystedt


Krister Stål


Ellen Ekbom


Carina Larsson


Christopher Thynne


Evelina Teddy Karlsson


Daniel Ekenberg


Mats Klockljung


Maria Skeppstedt


Sofia Paulsson


Mattias Pontén


Sören Vilks


Brita Olsson


Damir Porobic


Sofia Hölaas Borén


Kent Johansson


Martin Svensson


Erik Anell


Amanda Rudelius


Selma Roos


Hedvig Pontén


Tua B Frank


Cecilia Lundström


Johanna Anemalm


Håkan Steen


Johanna Lundqvist


Jonas Rudberg


Veronika Österberg


Madeleine Hatz


Linda Ekbom Oldenbo


Lovisa Sundström


Annika Hagberg


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE