M och SD, stoppar ni höjda pensionerna?

Socialdemokraterna: Vi kommer att driva detta stenhårt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

S förslag om garantitillägg skulle ge en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken redan i höst. M och SD har inte lämnat besked om hur man kommer att rösta. Det är dags nu, skriver Tobias Baudin och Ardalan Shekarabi.
S förslag om garantitillägg skulle ge en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken redan i höst. M och SD har inte lämnat besked om hur man kommer att rösta. Det är dags nu, skriver Tobias Baudin och Ardalan Shekarabi.

DEBATT. Pensionerna måste höjas, det handlar om respekt för dem som byggt vårt land. Socialdemokraterna har presenterat ett förslag om garantitillägg som skulle ge en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken redan i höst.

Nu efterfrågar vi besked från de andra partierna. Kommer pensionärerna få mer pengar i plånboken i augusti eller inte?

Alldeles för många har en för låg pension och tvingas inse att pengarna inte ens räcker till det allra nödvändigaste. Även många som arbetat hårt och gjort rätt för sig ett helt yrkesliv har låga pensioner.

Så här ska vi inte ha det i Sverige. Vi behöver ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och stärka pensionerna.

Vårt förslag om ett garantitillägg gör skillnad. Totalt kommer en miljon pensionärer att få i genomsnitt 750 kronor mer redan i höst om förslaget blir verklighet. Med förslaget får en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken, varje månad.

Hela 80 procent av dem är kvinnor, som ofta har ett långt och slitsamt arbetsliv bakom sig. Frågan om höjd pension är med andra ord både en fråga om jämställdhet och respekt för vanligt folk.

Nu lägger vi förslaget på riksdagens bord, där en omröstning kommer ske i juni.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har än så länge inte lämnat besked om hur man ställer sig till vårt förslag.

Många röster har lyft behovet av höjda pensioner – men kommer det högerkonservativa blocket att stå upp för Sveriges pensionärer när det verkligen gäller?

Proffstyckare och högerekonomer gör allt för att garantitillägget inte ska bli verklighet och för att hålla frågan borta från den politiska dagordningen. Men vi är många som vet hur avgörande en höjning av pensionerna är – och som kommer driva detta stenhårt.  

Därför går vi socialdemokrater nu ut i en kampanj. Vi är en stor folkrörelse som med full kraft mobiliserar för höjda pensioner, och för att de största oppositionspartierna, Moderaterna och Sverigedemokraterna, ska bekänna färg.

Till valdagen ska vi samtala med över 1,5 miljoner svenskar om alternativen i svensk politik. Nu närmast kommer vi prata om pensionerna – i sociala medier, på gator och torg och överallt där människor befinner sig.

Med en namninsamling kommer vi att visa på det stöd som finns och sätta tryck på högerkonservativa politiker och opinionsbildare. 

Ulf Kristersson och Jimmy Åkesson, nu är det upp till bevis. Alla partier säger sig stå upp för höjda pensioner. Men när det är skarpt läge är det tyst från det högerkonservativa blocket.

Den fråga vi ställer är inte svår, och svenska folket förtjänar att få veta.


Tobias Baudin, partisekreterare (S)
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE