Vore rättsosäkert att ingripa i cementdomen

Miljöpartiet: Miljöprövningar finns för att skydda det allmännas bästa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bygg- och gruvindustrin är beroende av kalk, men blir sårbara när de inte kan visa att det finns en långsiktigt hållbar cementindustri som säkerställer grundvattnet, skriver Amanda Palmstierna och Maria Gardfjell, Miljöpartiet.
Bygg- och gruvindustrin är beroende av kalk, men blir sårbara när de inte kan visa att det finns en långsiktigt hållbar cementindustri som säkerställer grundvattnet, skriver Amanda Palmstierna och Maria Gardfjell, Miljöpartiet.

REPLIK. Svar till artikeln Miljöbalken ska inte bromsa svensk industri

Rent vatten är en förutsättning för liv. Grundvatten är avgörande för människors, växters och djurs överlevnad. Det är en förutsättning för Gotlands bofasta, jordbruk och turism.

Sverige har haft ett överflöd av grundvatten men det har förändrats med klimatet. Den svåra torkan för tre år sen var en väckarklocka och ett hårt slag mot jordbruket. Kostnaderna uppskattades till mellan sex och tio miljarder.

Kristdemokraterna tycks ha missat att vattenlarmen duggat tätt de senaste somrarna och stängt öronen när Sveriges geologiska undersökning rapporterat om vattenbrist nu 2021. Gotland är hårt drabbat med grundvattennivåer mycket under det normala.

Det tyskägda bolaget Cementa, som har en dominerande ställning på marknaden, lobbar för fortsatt kalkbrytning på Gotland. De högerkonserativa hejar på.

Men regeringen varken kan eller ska ingripa i domen. Det vore rättsosäkert. Miljöprövningar ska vara förutsägbara, rättssäkra och ändamålsenliga för miljö och klimat. Regeringen har därför tillsatt miljöprövningsutredningen och klimaträttsutredningen.

Bygg- och gruvindustrin är beroende av kalk, men blir sårbara när de inte kan visa att det finns en långsiktigt hållbar cementindustri som säkerställer grundvattnet. Det behövs stora satsningar på återanvändning och nya byggmaterial.

Det är viktigt att veta varför miljöprövningar finns. De ska skydda det allmännas bästa, till exempel slå vakt om grundvattnet som vi alla är beroende av för vår överlevnad. De finns för att inte såga av grenen vi sitter på.

Miljöpartiet kräver:

● Skydda grundvattnet och motverka vattenbristen
● Växla upp återbruk i byggsektorn till industriell skala
● Satsa mer på träbyggnation

Ett klimatsmart cirkulärt företagande ska ta hänsyn till både grundvatten och jobb. Miljöpartiet står upp för Sveriges miljölagstiftning, Miljöbalken, som skyddar människors hälsa och miljön.


Amanda Palmstierna (Mp) riksdagsledamot och mineralpolitisk talesperson


Maria Gardfjell (Mp) riksdagsledamot och vice ordförande Miljö- och jordbruksutskottet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE