Debatt

Ni har en tråkigt låg debattnivå, MP

Svar till Bolund, Lövin och Fridolin om Alliansens miljöpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

 Påståendet att Moderaterna inte tar klimathotet på allvar är djupt oseriöst. Det är tråkigt att Miljöpartiet väljer en så låg debattnivå, skriver moderaterna Jonas Jacobsson Gjörtler och Johan Hultberg.
Påståendet att Moderaterna inte tar klimathotet på allvar är djupt oseriöst. Det är tråkigt att Miljöpartiet väljer en så låg debattnivå, skriver moderaterna Jonas Jacobsson Gjörtler och Johan Hultberg.

DEBATT

REPLIK. Påståendet att Moderaterna inte tar klimathotet på allvar är djupt oseriöst. Det är tråkigt att Miljöpartiet väljer en så låg debattnivå.

Allianspartierna och de rödgröna har enats om målet att Sverige ska ha noll nettoutsläpp av växthusgaser senast år 2045. Det är ett ambitiöst mål som skapar långsiktighet i miljö- och klimatpolitiken. Frågan är alltså inte vart vi ska, utan hur vi ska nå dit. Och i den frågan skiljer sig Miljöpartiet och Moderaterna åt.

Miljöpartiet säger sig vilja ta ansvar för klimatet. Problemet är att Lövin, Fridolin och Bolund mäter ansvarstagande som viljan att spendera skattemedel. Det är bakvänt. Både skattemedlen och jordens resurser är begränsade.

Därför måste miljöpolitiken alltid fokusera på resultat i förhållande till kostnad – alltså kostnadseffektivitet. Allt annat är ett svek mot miljön och skattebetalarna.

Ett talande exempel är den rödgröna elcykelpremien på 350 miljoner kronor. Den marknaden blomstrar redan – elcykelförsäljningen ökade med 50 procent i fjol. Staten behöver alltså inte subventionera elcyklar för att sporra marknaden. Utsläppsminskningarna från åtgärden blir därmed också mycket begränsade.

Moderaterna vill se kostnadseffektiva satsningar för att sänka utsläppen. Klimathotet är globalt, och alla utsläpp lika viktiga att få bort.

Därför säger vi nej till Klimatklivet och satsar i stället en halv miljard mer än regeringen på internationella klimatinvesteringar. Dessa projekt ger flera gånger större utsläppsminskningar per satsad krona än Klimatklivet.

Moderaterna tror på människans förmåga att lösa svåra problem genom kunskap och innovation. Därför är vår satsning på miljöforskning mer än dubbelt så stor som regeringens. Vi satsar också nästan 100 miljoner mer än regeringen på havs- och vattenmiljö. Krafttag behövs mot både plast i haven och övergödning.

Vi har ett ansvar att hejda klimatförändringarna.

Och precis som Lövin, Fridolin och Bolund skriver är det politiska skiljelinjerna i denna fråga mycket tydliga: Moderaterna fokuserar på resultat, medan de rödgröna vill tävla om vem som kan dela ut mest pengar.


Jonas Jacobsson Gjörtler, gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet (M)
Johan Hultberg, miljöpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

DEBATT. Miljön står lågt i kurs hos Allianspartierna

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Jonas Jacobsson

Moderaterna

Miljöpartiet

Klimathotet

Elcykel