Utan stängsel finns inget stöd för skyddsjakt

Replik från Länsstyrelsen om vargangreppen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vid båda vargangreppen förra helgen har vi tyvärr kunnat konstatera att varg nått fåren utan hinder. En del av staketet låg ner och elstängsel var avlägsnat, skriver Sven-Erik Österberg.
Vid båda vargangreppen förra helgen har vi tyvärr kunnat konstatera att varg nått fåren utan hinder. En del av staketet låg ner och elstängsel var avlägsnat, skriver Sven-Erik Österberg.

REPLIK. Att gång efter annan tvingas uppleva hur ens djur faller offer för varg, att ännu en morgon mötas av döda och skadade får, är självfallet bland det mest vedervärdiga du kan vara med om som lantbrukare.

Jag vet – också därför att personal på Länsstyrelsen möter den synen oftare än någon annan.

Efter förra veckans vargangrepp på Molstaberg i Södertälje kommun uppmanar LRF:s förbundsordförande Palle Borgström regeringen att se till att rovdjurspolitiken fungerar i praktiken. Detta efter att Länsstyrelsen i Stockholm avslagit en ansökan om skyddsjakt.

”Praktiken” i detta fall handlar om att tillämpa lagstiftningen som möjliggör skyddsjakt ”om det inte finns någon annan lämplig lösning”. Det, och inget annat, är Länsstyrelsens uppgift med anledning av angreppen.

Direkt efter angreppen har Länsstyrelsen varit på plats och grundligt undersökt omständigheterna för att få svar på frågan hur varg kunnat ta sig in till fåren.

Vid båda tillfällena har vi tyvärr kunnat konstatera att varg nått fåren utan hinder. En kedja är inte starkare än svagaste länken och en del av staketet låg ner och elstängsel var avlägsnat. I det läget finns ”andra lämpliga lösningar” – med andra att ord säkerställa fullgoda stängsel – och därför finns heller inget stöd för skyddsjakt i lagen.

Är LRF av en annan uppfattning ska de överklaga Länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten – något de ännu inte gjort.

LRF skriver också att vi måste kunna ”lita på myndigheternas stöd i svåra lägen”. Det är riktigt. Sammantaget har Länsstyrelsens beviljat Molstaberg stöd på 600 000 kronor för stängselkostnader. Vi har också agerat för att snabbast möjligt kunna vara på plats och besiktiga skador och stängsel.

Stängslingen på Molstaberg runt de aktuella hagarna är nu klar. Länsstyrelsens personal gjorde sista besiktningen i onsdags. Det innebär att nu finns det skydd som erfarenheten säger krävs för att hålla vargen ute. Därmed bör det inte ske fler angrepp i hagarna. Sker det ändå kommer frågan om skyddsjakt i ett helt annat läge och länsstyrelsen kommer agera omgående.

Som myndighet styrs vårt agerande av lagstiftningen. Det är en bra begränsning i en rättsstat. Vill LRF ändra lagstiftningen är det till riksdagen man ska vända sig.


Sven-Erik Österberg, landshövding och chef för Länsstyrelsen Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE