Lööf och Björklund – kräv mer av Löfven

Debattörerna: Utnyttja förhandlingsläget och driv på för fri uppsägningsrätt och marknadshyror

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

C och L bör kräva marknadshyror, slopad statlig inkomstskatt och fri uppsägningsrätt, skriver, skriver Siri Steijer och Emanuel Örtengren från Timbro.
C och L bör kräva marknadshyror, slopad statlig inkomstskatt och fri uppsägningsrätt, skriver, skriver Siri Steijer och Emanuel Örtengren från Timbro.

DEBATT. När Centerpartiet och Liberalerna framförde sina krav för att släppa fram en socialdemokratisk regering gick arbetarrörelsen i taket. Den S-märkta ledarskribenten Göran Greider kallade det för ett nyliberalt sektbeteende och vänsterdebattören Daniel Suhonen menade att det är ”som en önskelista från Timbro”.

Anders Rönmark, liberal opinionschef på Mittmedia, beskrev skämtsamt villkoren som ”en önskelista som ser ut som en examensuppsats från Stureakademin”, Timbros utbildning för framtida opinionsbildare.

Dessvärre stämmer inte detta. Vi hade önskat att partierna hämtat betydligt fler förslag ur vårt reformpaket.

En av de allra mest angelägna reformerna för Sverige är att införa marknadshyror. Dagens bostadsmarknad tvingar fram köer på flera årtionden, och förstahandskontrakt är så värdefulla att människor begår brott för att lägga vantarna på dem.

Vänstern menar att marknadshyror skulle öka segregationen, men faktum är att det nuvarande bruksvärdessystemet gjort att hyresrättsbeståndet är mer segregerat än bostadsrättsbeståndet. Svaga grupper som unga och utrikes födda får betala höga andrahandshyror, medan de med pengar och kontakter får subventionerade hyresrätter i centrala lägen.

Timbro föreslår fri hyressättning vid inflyttning av nya hyresgäster och att begreppet ”skälig hyra” byts till ”skälig hyreshöjning” i lagstiftningen. Då kan vi värna besittningsskyddet samtidigt som vi gradvis får marknadsmässiga hyror.

C och L vill visserligen ha friare hyressättning än i dag, med särskilt fokus på nybyggda bostäder. Det är ett steg i rätt riktning, men Sverige behöver mer långtgående reformer och det är synd att partierna inte tar tillfället i akt att driva igenom en större förbättring.

När människor jobbar mer ökar också skatteintäkterna, och denna reform skulle därför sannolikt finansiera sig själv

Skattepolitiken är ett annat område där C och L behöver gå fram betydligt hårdare. L vill avskaffa värnskatten, de översta fem procenten av den statliga inkomstskatten, men Sverige behöver i själva verket slopa den statliga inkomstskatten helt.

Det skulle ge över en miljon löntagare mer pengar i plånboken och öka drivkrafterna att utbilda sig och jobba mer, vilket är nödvändigt i en situation där kompetensbrist är det största tillväxthindret för företag. När människor jobbar mer ökar också skatteintäkterna, och denna reform skulle därför sannolikt finansiera sig själv.

Turordningsreglerna måste asvskaffas helt liksom saklig grund-regeln

Vad gäller arbetsmarknadsområdet vill C och L ändra turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (LAS). För företag med upp till 50 anställda vill de att kompetens snarare än antalet anställningsår ska vara vägledande vid uppsägningar och fler personer än idag ska få undantas från turordningsreglerna.

Inte heller detta är tillräckligt. Anställningsskyddet måste reformeras i grunden och öppna upp för fri uppsägningsrätt. Turordningsreglerna måste avskaffas helt liksom saklig grund-regeln, som gör det svårt att avsluta en anställning när personen inte fungerar på arbetsplatsen.

Att förändra arbetsrätten enligt våra förslag gynnar inte bara arbetsgivare, utan är också särskilt angelägna för personer med låg utbildning. De har ofta svårt att komma in på arbetsmarknaden och när de väl lyckas får de ofta jobba på kortsiktiga kontrakt eftersom det blir för riskfyllt för arbetsgivare att anställa dem tillsvidare.

Sverige är i stort behov av liberala reformer. C och L borde därför till fullo utnyttja sin förhandlingsposition till att driva igenom förändringar som på riktigt kan förbättra människors liv.

För företagare som är motorn i ekonomin, för de som jobbar och för de utsatta människor som idag tvingas till utanförskap av vänsterns system.

Kraven som hittills framförts av Annie Lööf och Jan Björklund är knappast en önskelista från Timbro – vi förväntar oss betydligt mer.


Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro.
Emanuel Örtengren, projektledare med ansvar för samhällsekonomiska frågor på Timbro.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE