Vi måste få kissa under flygresan

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattörerna: Skamligt att ta betalt för toalettbesök, Ryanair!

Foto: colourbox

Nyligen bekräftade flygbolaget Ryanair vad deras VD Michael O’Leary tidigare hotat med – att det ska kosta pengar att gå på toaletten ombord.

Runt tio kronor är det tänkt.

”Genom att ta betalt för toalettbesöken hoppas vi kunna förändra passagerarnas beteende så att de uträttar sina behov före eller efter flygningen”, säger företagets talesperson Stephen McNamara i brittiska Daily Mail.

Vad Ryanair inte känner till – eller helt enkelt struntar i – är att massvis med människor inte kan styra sin urinblåsa frivilligt. Och då tänker vi inte bara på små barn. 800 000 svenskar har överaktiv blåsa. Räknar man in alla med inkontinens blir det ännu fler. Både kvinnor och män i olika åldrar drabbas.

Överaktiv blåsa kännetecknas av plötslig kissnödighet som är svår att stå emot, den kan leda till läckage och är återkommande så att täta toalettbesök behövs. Det finns många olika anledningar, exempelvis urinvägsinfektion, neurologisk sjukdom eller vissa cancersjukdomar. För män med prostatabesvär är det inte heller ovanligt med trängningar och inkontinens.

För många med dessa besvär styrs vardagen av en ständig koll efter närmaste toalett. Shopping, middagar, motion, film- och teaterbesök förvandlas till en noggrann planering med möjliga ”flyktvägar”.

För att inte tala om flygresor. På varje Ryanairplan sitter det i genomsnitt 16 personer som inte kan kontrollera sin urinblåsa och som måste gå på toaletten ofta. Tänker Ryanair verkligen tvinga alla dessa att betala för sina toalettbesök?

Att man tar betalt för toalettbesöken är dock inte det mest graverande. Ryanair har också sagt att man planerar att ta bort två av tre toaletter för att få plats med fler stolar. Snart ska alltså nära 200 passagerare samsas om en enda toalett!

Vi kräver att Ryanair tänker om. Låt alla toaletter på flygen vara kvar. Belägg dem inte med avgifter. Vi tror att era resenärer – alla resenärer – vill ha tillgång till gratis toaletter och slippa stå i långa köer med mynt eller kreditkort i handen. Tas toaletterna bort riskerar ni att 800 000 svenskar med blåsproblem och deras anhöriga väljer ett annat flygbolag. Kanske blir det ännu fler. Är detta verkligen er avsikt?

Många skäms över sin inkontinens och lider i det tysta utan att söka hjälp. Den här veckan uppmärksammas därför Världsinkontinensveckan i många länder. Vi som står bakom den här debattartikeln är patienter, uroterapeuter och annan vårdpersonal. Vi vill verka för en större öppenhet kring besvär med urinblåsan. Vardagen för drabbade kan underlättas genom träning, hjälpmedel och medicinsk behandling. Men också genom att tillgången på offentliga toaletter blir bättre. Ingen ska behöva kissa på sig i onödan. Varken ung eller gammal.

Överaktiv blåsa och inkontinens är omfattande folkhälsoproblem som måste tas på allvar; av vårdpersonal, politiker – och av flygbolag!

Sinoba

Föreningen för kunskap om inkontinens och blåsproblem

Kontinet

Aktivt nätverk för inkontinenta

NHR

Neurologiskt Handikappades Riksförbund

UTF

Uroterapeutisk Förening

Publicerad: