Debatt

Ta ditt ansvar – skippa skinkan i jul

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Hirad Rezazadeh, Göteborg, om julskinkan

Miljarder försvarslösa djur lider i våra djurfabriker. Därför bör vi sluta äta kött, skriver Hirad Rezazadeh.

Den här decembermånaden kommer vi i Sverige att konsumera omkring 9?000 ton julskinka. För detta får 650 000 grisar sätta livet till.

Och köttätandet ökar lavinartat.

De senaste 50 åren har världens köttkonsumtion femdubblats och man beräknar att millennieskiftets nivåer kommer att fördubblas fram till år 2050. Vi européer är de största konsumenterna av kött – och den europeiska köttkulturen sprider sig dessutom till länder där de flesta eller en stor andel av befolkningen är vegetarianer. Indien är ett exempel. När indierna får bättre ekonomi försöker de tyvärr kopiera européernas livsstil.

Konsekvenserna är förödande. FN:s livsmedels- och jordbruksorgan visar att köttindustri står för nästan 20 procent av utsläppen av växthusgaser. Detta är en högre siffra än vad hela transportsektorn står för. Samtidigt medför köttkonsumtionen andra stora problem som bland annat hungersnöd. 40 procent av allt som odlas i dag blir foder till djur. Samtidigt lider en miljard människor av hunger.

Trots dessa enorma nackdelar med köttätandet vill jag påstå att det värsta problemet ligger i den tortyr djuren utsätts för i köttindustrin. Många människor försvarar köttätandet med att det är naturligt att äta kött. Våldtäkter förekommer också i naturen. Innebär detta att våldtäkter är försvarbara?

En punkt som ofta används som försvar för köttätandet är att vi inte vet huruvida växter kan lida eller inte. I strikt filosofisk mening vet vi faktiskt inte det. Det behövs tio kilo vegetabilier för att kunna producera ett kilo kött. Om växter skulle kunna lida så plågar en köttätare tio gånger fler växter. Att växter skulle kunna lida används ofta som ett försvar för köttätandet, men är i själva verket ett argument mot att äta kött.

Att människor ätit kött i alla tider används ofta som försvar för dödandet av djur. Det stämmer att vi människor i många delar av världen har ätit kött i historien, även om i betydligt mindre mängd än i dag. Vi har dock även krigat samt förtryckt kvinnor i alla tider. Är detta ett argument för att vi ska fortsätta kriga samt förtrycka kvinnor?

I min mening är utnyttjandet av djuren för köttproduktion det värsta förtrycket som mänskligheten utövar. Du har ett ansvar gentemot de människor som lider av hunger, mot miljön samt mot de miljarder djur som lider i våra djurfabriker. Låt också julen bli en högtid för omtanke mot de allra mest försvarslösa, och inte en högtid där liv går förlorat. Du har möjlighet att bli vegetarian eller vegan. Ta det ansvaret!

Hirad Rezazadeh

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimat & miljö

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö