ÅSIKT

Socialen hindrar älskande att bo ihop

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Anna Dahlqvist och Valdemar Möller, Göteborg, om regelverket för socialbidrag

Foto: Reglerna för socialbidrag är diskriminerande, tycker de två debattörerna.

Ett kriterium för att man ska få socialbidrag är att man inte har några besparingar, varken på bankkontot eller uppbundna på något sätt. Dessutom utvärderas man inte som en individ när man går till socialkontoret, utan som ett hushåll. Det betyder att din sambo inte heller får ha några besparingar eller äga något av värde för att du ska få socialbidraget. Inte heller kan din sambo ha en inkomst som ni båda kan leva på, då förväntas hon eller han försörja dig.

År 2008 när ungdomsarbetslösheten låg omkring 30 procent i många städer var även jag, Anna, arbetslös. Jag hade inte arbetat tillräckligt för att få a-kassa och då är det socialen som återstår. Som arbetssökande under 25 fick jag som tur var omkring 2 900 kronor i månaden från arbetsförmedlingen, men det räcker inte långt. Eftersom jag nyss flyttat ihop med Valdemar som har en del besparingar hade jag ingen rätt till socialbidrag, Valdemars pengar var inte mina, men det förväntas ändå att de spenderas på min mat och hyra.

Det kan inte vara bra för någon relation att den ena parten tvingas be om pengar så fort hen behöver köpa busskort, tamponger eller nya kalsonger. Det kan inte heller vara bra för jämställdheten i förhållandet att en part har hela den ekonomiska makten. Alla borde ha rätt till en egen försörjning.

Jag hade ändå tur, om något skulle gå fel och jag verkligen behövde några hundra, kunde jag låna av mina föräldrar. Men alla har inte den möjligheten.

Ska man behöva gå runt med den osäkerheten i välfärdens Sverige?

I socialtjänstlagens första paragraf står det att socialtjänsten har som mål att främja människornas ekonomiska och sociala trygghet och jämlikhet i levnadsvillkor. Att utvärdera behovet av ekonomiskt bistånd efter hushåll i stället för individ går stick i stäv med dessa mål.

Kriterierna för att få socialbidrag är diskriminerande. Särbos får, sambos får inte. Två mycket nära vänner som bor ihop berörs inte av regeln, men om de kysser varandra regelbundet, gäller regeln plötsligt. Socialsekreteraren blir den som godtyckligt bedömer vilka som är ett par och inte.

Paret är de enda som borde kunna bestämma när och om förhållandet ska medföra försörjningsplikt. Den här regeln innebär i praktiken att många par av ekonomiska skäl hindras från att flytta ihop, trots att vi alla vet att det är billigare att bo ihop än att sitta i varsin etta. Det borde vara kärleken som avgör när man flyttar ihop, inte socialkontoret. Individualisera socialbidraget!

Anna Dahlqvist
Valdemar Möller

ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle