ÅSIKT

Vänsterpartier och SD i korståg mot rökningen

Debattören: Människor måste själva bestämma över sina vanor och ovanor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Precis som idag borde varje innehavare av en uteservering själva få bestämma om det ska råda rökförbud på hela eller delar av uteserveringen , skriver John Weinerhall, Moderata Ungdomsförbundet. Bilden är ett montage.

DEBATT. Sverige riskerar att bli det enda europeiska landet där det råder totalförbud mot rökning på uteserveringar. Imorgon onsdag förväntas Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet med stöd av Sverigedemokraterna rösta ja till den delen av den nya lagen om tobak och liknande produkter som förbjuder rökning på uteserveringar. Det är ett kraftigt övertramp av politikens befogenheter.

Det finns ingen som från ett hälsoperspektiv uppmuntrar rökning. Därför görs stora insatser från samhället för att begränsa detsamma.

Sverige har också – med råge – minst andel rökare i EU. Enligt Folkhälsomyndigheten är det bara 9 procent av svenskarna som röker dagligen. Det här kan jämföras med andra EU-länder där det varierar mellan drygt 15 procent till 40 procent.

Det här ser vi också nu ta form på våra svenska uteserveringar. Allt fler väljer att ha rökfritt – antingen helt eller vissa områden. Marknaden har alltså redan börjat tillgodose den uppkomna efterfrågan på rökfria miljöer.
Precis som idag borde varje innehavare av en uteservering själva få bestämma om det ska råda rökförbud på hela eller delar av uteserveringen. Människor kan sedan rösta med fötterna och aktivt välja eller välja bort uteserveringar efter om de är rökfria eller inte.

Att Socialdemokrater har liten respekt för den enskildes frihet och näringsidkares självbestämmanderätt är i sig inget nytt. Syftet är enligt Annika Strandhäll (S) att ”avnormalisera” rökning.

Därför ska även elektroniska cigaretter – som enligt dagens forskningsrön varken bidrar till passiv rökning eller vars hälsoskada inte går att jämföras med vanliga cigaretter – förbjudas. Syftet är att forma människor att leva sitt liv enligt statens normer.

Vattenpipor bidrar också till en dålig norm och ska bort från våra gator

Det är än mer tragiskt att en majoritet i riksdagen delar den synen. Det är med stöd av det socialkonservativa Sverigedemokraterna som detta nu röstas igenom.

Socialdemokraterna drar inte gränsen vid tobaksrök – eller då elektroniska cigaretter. Vattenpipor bidrar också till en dålig norm och ska bort från våra gator.

Den här sortens förbudspolitik behöver vi gemensamt vända oss emot. Människor måste stå fria att själva bestämma över sina vanor och ovanor.

Vi har rätt att äta på McDonalds, och dricka ett glas vin mer än vad som vore optimalt från ett hälsoperspektiv. Det må låta lovvärt att politiken säger sig vilja människor väl och med politiska instrument styra människors val och beteende.

Däremot är det en stor besvikelse att Vänsterpartierna och Sverigedemokraterna gått samman i sitt korståg mot rökningen

Passiv rökning kan rimligtvis inte motivera ett totalförbud. Vad blir nästa steg? Att förbjuda uteserveringar längs med gatorna i våra städer? På det lokala torget eller vid busshållplatser, där bussar står och släpper ut avgaser?
Politiken kan och ska inte vara medborgarnas förmyndare och det är glädjande att de borgerliga partierna inte står bakom förbudet. Däremot är det en stor besvikelse att Vänsterpartierna och Sverigedemokraterna gått samman i sitt korståg mot rökningen.

Vad Sverige behöver är inte mer förmyndarmentalitet utan mer frihet till den enskilde på politikens bekostnad.


John Weinerhall, 2:e vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rökning

Politik

Tobak