ÅSIKT

Ställ miljökrav – även utomlands

Foto: Många är måna om miljön i det egna landet, men bryr sig inte på samma sätt som turist, något det finns anledning till. Grafiken över populära men förorenade turistmål är från 1999.
DEBATT

Många svenskar sopsorterar hemma och tänker på det där med var batterierna ska kastas någonstans. Men på semestern orkar vi inte tjafsa om att havet utanför fönstret är förorenat – det finns ju pool!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Staffan Widstrand, fotograf och medlem i Ekoturismföreningen, menar att om vi turister ställde högre krav på miljön dit vi åker skulle miljön där också bli bättre. – Kunden bestämmer!

Det här är sista delen i debattserien om den svenska turisten.

Semester. Resa. Äntligen bort från vardagens alla krav – jobbet, arbetskamraterna, grannarna, chefen, e-posten, de ringande telefonerna, släkten?

Friskt och nödvändigt. Koppla av. Ladda batterierna.

Men många av oss struntar dessutom även i en rad andra krav under semestern.

Kiss off miljöhänsyn. Strunt i att inte köra bil på fyllan, strunt i vanlig hederlig hyfs och mänsklig hänsyn. Strunt i människorna som bor på platsen dit man reser.

Ja, i många fall rentav strunt i allt utom strand, sol, sprit (mycket sprit) och knulla. På orter dit många svenskar far på semester är svensken till och med ökänd för just det. Dumfyllan, stöddigheten, arrogansen, svineriet...

Efter svenskarnas besök ser många platser ut som en soptipp.

Turismen kan vara ett svårt hot mot miljö, människor och natur. Det finns alldeles för många exempel på det.

Turism kan också vara ett sätt att aktivt skydda och till och med rädda miljö och natur. Utan turismen till Östafrika hade savannernas djur varit försvunna för länge sedan. Nu finns de kvar.

Det handlar om hur man gör. Frågan är HUR turism, inte OM turism. Och den som styr är kunden genom sitt val.

Det vill säga du och jag.

Vi väljer den turism vi vill ha, och resultatet blir vad vi förtjänar.

Hur många av oss har någon gång frågat om de mest elementära miljökrav, då vi bokat semesterresan?

Nej, rätt gissat, inte många. Knappt några alls, rättare sagt.

Det är också just därför som resebranschen än så länge gjort så anmärkningsvärt lite åt de stora miljöproblem som den egna verksamheten orsakar.

Eftersom kunden, det vill säga du och jag, inte kräver det.

Vi frågar inte ens hovsamt. Vi struntar i det helt enkelt.

Resebranschens företag har annars extremt stora öron, och de är mycket bra på att lyssna efter vad kunden vill ha. Annars är de snart av banan. Men hittills så skiter kunden i stort sett i miljön på resmålet. Faktiskt.

Hur resonerar du?

Jag ska inte bo där sedan?

Jag åker hem om en vecka?

Inte mitt bord?

Bara det är billigt, så ställer jag inga fler krav?

Avståndet till stranden är viktigare än om vattnet går att bada i?

Skit i om havet är sunkigt – där finns ju alltid poolen?

Sopsortering, energibesparing, återvinning, respekt och sånt har jag nog av hemma – här ska festas?

Jag förstår att många av oss inte orkar fråga reseförsäljarna om rader av olika miljöskyddsdetaljer. Vem orkar hålla reda på alla sådana saker, särskilt då man ska planera sin semester?

Men vi kan alla ställa frågan till resesäljaren:

l På vilket sätt är hotellet/resan/flygbolaget/resmålet miljö- och/eller kvalitetsmärkt?

Om vi bara började ställa några av dessa frågor vid reseköpet skulle där snabbt som attan bli liv i luckan, pengar skulle satsas, personal tränas och något som kan kallas ett miljöansvar raskt växa fram. Under galgen, visst, men ändå. Så länge det upplevs som en konkurrensfördel för företaget.

Men så länge nästan ingen av oss ens frågar, så händer också deprimerande lite. Och miljöproblemen växer på många resmål. Utsläppen från gamla smutsiga flygplansmotorer fortsätter.

Allmänt sett så brukar det bara vara de bästa kvalitetsföretagen som miljöcertifierar sig i varje bransch. De som har bäst koll på allt det andra som de gör.

Så du kan förvänta dig att hos ett miljöcertifierat företag är kvaliteten bättre på det mesta som ingår. Både guiderna, bussarna, hotellen, värdskapet etcetera. Den vetskapen har vi i Ekoturismföreningen använt då vi tog fram kvalitetsmärket Naturens Bästa för naturupplevelseturism i Sverige. Där vill vi samla Sveriges allra bästa naturupplevelsearrangörer och deras bästa arrangemang. Det är vårt sätt att dra ett strå till stacken, och att hjälpa både dig och mig att hitta rätt i djungeln av erbjudanden.

Det är inte bara din semester just idag det handlar om. Det handlar om att där ska kunna finnas något kvar att kanske resa tillbaka till även senare.

Staffan Widstrand (Fotograf och styrelsemedlem i Ekoturismföreningen www ekoturism org www naturensbasta se)