ÅSIKT

Jag föll också – men det var inte regeringens fel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jag håller med Anders Gustafsson om att psykisk ohälsa är allas problem. Men handlar det verkligen bara om det svenska systemet eller är det andra bakomliggande faktorer som gör att vi som ramlat har det tufft och svårt?

Att bli sjuk i Sverige är en erfarenhet som utmanar då man som sjuk blir väldigt ensam. Är det systemet och regeringen som gör att jag upplever det så? Nej, det svenska systemet är en vägledning för att nå målet hälsa och tillväxt, som sedan ska tillämpas av parterna som ska hjälpa mig att återgå till hälsa och arbete.

Vi måste sluta skylla på regeringen. Vem grävde egentligen gropen jag ramlade i? Jo, de som tillämpar och tolkar det svenska systemet. Jag var ensam i en värld där de personer jag behövde som mest för att må bättre inte samverkade: parterna i rehabiliteringsprocessen.

Systemet kan alltid förbättras och förenklas så det blir mindre risk för feltolkningar men det viktigaste är människornas inställning, förhållningssätt och attityd, oavsett roll i samhället.  Jag tror på det svenska systemet men också på bättre samverkan, bättre bemötande och förståelse för alla de människor som är eller riskerar att bli sjuk. Vi måste ändra fokus från systemet till hur vi tillämpar systemet. Samhället och svensk ekonomi är beroende av minskad ohälsa, framgångsrika företag och ökad tillväxt. Fokusera på bra helhetslösningar i stället för byte av regering. Då bygger vi hållbara system.

Ann-Catrin Hansson