ÅSIKT

Hotet från jihadister måste tas på allvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

REPLIK: Svenska IS-krigare öppna med att de vill mörda "otrogna"

Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil från Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMR) anser att förslaget att kriminalisera svenskars deltagande i terrorverksamhet utomlands är rasistiskt och riktat mot muslimer.

Debatten om skärpta lagar har skjutit fart eftersom svenska jihadister strider för IS i Irak och Syrien. Men MMR tycks inte anse att IS är terrorister. De skriver "så kallad radikalisering eller terrorism" och sätter citattecken runt ordet "terrorismutbildningar".

Tidigare i år kritiserade kommitten regeringens utredning om radikala extremiströrelser, som nazister och "radikala islamister".  Att arbeta mot radikal islamism ansåg de var "islamofobi".

Om man vill veta om jihadisterna är ett hot eller inte kan man studera deras egna öppna Facebookprofiler.

De som slåss på IS sida i Syrien och Irak just nu skriver öppet på svenska att de vill halshugga homosexuella. De vill genomföra blodbad på judar och andra muslimer. De vill avskaffa demokratin, förbjuda musik och fängsla kvinnor utan slöja. De skryter öppet med att de först ska erövra Jerusalem och hugga huvudet av alla judar och sen erövra Europa och kuva "kuffarna", det vill säga de otrogna.

Terrordåd har utförts tidigare i Europa av hemvändande jihadister. Även svenskar. Taimour Abdulwahab ska ha tränats i Irak. Munir Awad reste i Somalia och Afganistan.

Det är inte svenskhat att vara rädd för nazism, det är inte islamofobi att vara rädd för personer som strider på IS sida och säger sig vilja begå massmord på "otrogna".

Torbjörn Jerlerup

Liberal debattör

ordförande för Motargument.se