Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Alliansen: Fortfarande mycket kvar att göra

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-06-12

Stabila finanser ger utrymme för fler skattesänkningar

I dag debatteras ekonomi, jobb och utbildning när riksmötets sista partiledardebatt äger rum i riksdagen. I fem år har den internationella finanskrisen slitit på Europas ekonomier, men medan de flesta andra tvingas dra ner och strama åt kan vi i Sverige i stället tillföra energi till ekonomin. Under 2013 satsar vi i Alliansen 25 miljarder kronor för att stärka förutsättningarna för jobb och tillväxt i hela landet.
Finanskrisen har inte lämnat något land oberört. Runt om i Europa går företag och banker i konkurs. Arbetslösheten närmar sig 12 procent i euroområdet. Sverige har också drabbats, men trots krisen har sysselsättningen ökat med 200 000 personer sedan 2006. Hushållens ekonomi har förbättrats och människor har fått mer pengar kvar i plånboken. Exempelvis har en sjuksköterska fått i genomsnitt knappt 2 000 kronor mer i månaden efter skatt, tack vare jobbskatteavdraget.

Finansdepartementets beräkningar, baserat på statistik från SCB, visar att en heltidsarbetande sjuksköterskas nettolön har ökat med 16 procent sedan 2006. Mellan 2002 och 2006 var utvecklingen bara 5 procent.
Att ha ett jobb att gå till handlar inte bara om försörjning. För en ung person är det också ett sätt att ta klivet in i vuxenvärlden. För den som kommer från ett annat land är ett steg in i arbetslivet samtidigt ett steg in i det svenska samhället.

Att Sverige står starkt när det svajar i vår omvärld visar också att Alliansens reformer har gett resultat. Samtidigt är arbetslösheten fortfarande för hög. Vi ser att en del grupper står utanför. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning eller som inte har fullständiga betyg, personer med funktionsnedsättning och människor som är födda i ett annat land är överrepresenterade bland dem som har svårt att få jobb. Därför har vi sänkt trösklarna in på arbetsmarknaden. Vi har halverat arbetsgivaravgifterna för unga under 26, infört nystartsjobb och instegsjobb och fler lärlingsplatser.
För att bekämpa arbetslösheten satsar vi också på skolan. Fler elever måste få behörighet till gymnasiet och ges de kunskaper som krävs för att få jobb. Därför utökar vi antalet platser inom yrkesvuxenutbildningen med 7 000 i år och lika många nästa år. Antalet platser inom praktik och arbetsmarknadsutbildning växer med 8 000. Totalt 2 800 nya platser tillkommer på ingenjörs- och sjuksköterskeutbildningarna under samma period. Dessutom förstärker vi insatserna för regional tillväxt och medlen till drift och underhåll av järnvägar.

Tack vare en ansvarsfull politik har vi i Sverige klarat oss bättre än många andra, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Om ekonomin tillåter vill vi i Alliansen genomföra ytterligare skattesänkningar för pensionärer under nästa år. Vi vill också göra det ännu mer lönsamt att arbeta så att fler människor, särskilt låg- och medelinkomsttagare, får mer pengar kvar i plånboken och höja den nedre gränsen för statlig inkomstskatt. Vi vill även skapa bättre förutsättningar för att det ska byggas fler bostäder, eftersom en fungerande bostadsmarknad går hand i hand med ökad sysselsättning.
Utbildning och forskning av hög kvalitet är avgörande för tillväxt och sysselsättning. Ytterligare insatser behövs för att för att höja studieresultaten. Vi vill stärka kvaliteten på de yrkesinriktade gymnasieprogrammen och göra yrkesutbildningar mer platsförlagda, samt förbättra förutsättningar för forskning och företagande.
Vi fyra Allianspartier kan bygga Sverige starkare när andra länder tvingas strama åt. Så fortsätter vi att göra Sverige till ett ännu bättre land att leva i.

Anna Kinberg Batra (M)

Johan Pehrson (FP)

Anders W Jonsson (C)

Emma Henriksson (KD)