Facket måste komma med annat än floskler

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Slöjdläraren: Eva-Lis Sirén deltar i hånet mot oss som berörs av minskade resurser

På Nobeldagen publicerade Aftonbladet en artikel av min fackordförande Eva-Lis Sirén. En initial känsla av stolthet förbyttes snabbt mot en skamsenhet och uppgivenhet.

Vad skriver min fackordförande? Kommer hon med några konkreta förslag kring hur pedagoger i skolan ska få förutsättningar att lyckas i sitt arbete? Nämner hon hur bristen på vuxna i skolan bidrar till otrygghet och ohälsa? Kommenterar hon effekterna för den pedagogiska verksamheten när allt mer tid går åt till att mäta och dokumentera?

Nej, hon säger absolut ingenting. I stället trappar hon och statsminister Fredrik Reinfeldt upp floskelkriget kring skolan. ­Fina fraser staplas på varandra utan förankring verkligheten.

Med sådana fackliga ledare, vem behöver motståndare? ­Genom att delta i pratet om de utopiska visionerna för skolan, utan att på något sätt beröra verklig­heten, deltar du i hånet mot oss som i verkligheten berörs av minskade resurser, ­neddragning av antalet lärare, ökad arbetsbelastning, försämrad arbetsmiljö, etcetera.

Stod Lärarförbundet på barrikaderna när Stockholms stad ­beslöt att de skolor som nådde sämst resultat skulle få mindre löneökning? Var finns Lärarförbundet när man drar ner de ­administrativa tjänsterna så att lärarna också ska sköta administrationen kring sjukrapportering?

Vi vill ha en ordförande som strider för våra villkor och talar om när kejsaren är naken, inte som agerar lismande sago­författare.

Tommy von Hellens, slöjdlärare

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN