Djurhållningen bidrar till att vattnet sinar

Replik från Per-Anders Jande om bönderna och torkan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I vår iver att intensifiera foderproduktionen till den svenska djurhållningen har vi också gjort oss av med i princip alla våtmarker i södra Sverige, skriver Per-Anders Jande.
I vår iver att intensifiera foderproduktionen till den svenska djurhållningen har vi också gjort oss av med i princip alla våtmarker i södra Sverige, skriver Per-Anders Jande.

REPLIK. Den 10 juli skriver kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Magnus Oscarsson att offentliga kök och privatpersoner behöver gå in och stödja svensk jordbruk i den pågående torkan.

Det behövs absolut akuta åtgärder för att svenska jordbruksföretag inte ska gå under, så vi hoppas också att Sveriges konsumenter gör vad de kan.

Men det behövs också mer långsiktiga åtgärder, för att minska jordbrukets sårbarhet för extremt väder, som vi vet kommer att bli vanligare i klimatförändringarnas spår. Det finns bara ett effektivt sätt att göra detta och det är att snabbt och kraftfullt minska djurhållningen.

Denna är extremt resurskrävande jämfört med annan jordbruksproduktion och grundorsaken till lantbrukets sårbarhet för extremt väder.

Det som speciellt gjort oss sårbara för minskad nederbörd är att vi har sänkt grundvattnet i jordbrukslandskapet kraftigt, för att möjliggöra ökad odling. Att få fram samma näring från kött som från vegetabilier kräver i genomsnitt tio gånger mer odlingsmark.

Och för att kunna odla allt detta foder måste vi sänka grundvattnet i odlingslandskapet.

När nederbörden inte kommer som vanligt innebär detta att vattendepåerna tar slut väldigt snabbt. Det drabbar inte bara lantbruket, utan hela vår vattenförsörjning.

I vår iver att intensifiera foderproduktionen till den svenska djurhållningen har vi också gjort oss av med i princip alla våtmarker i södra Sverige, vilket gör att betydligt mindre vatten stannar i marken och i stället rinner direkt ut i havet.

Vi hoppas att regeringen snarast möjligt antar en plan för att kortsiktigt och långsiktigt minska sårbarheten för svensk jordbruksproduktion i klimatförändringarnas tid.

Stöd omställningen bort från djurhållning och ge möjlighet till anläggning av våtmarker och höjda grundvattennivåer i kritiska områden. Detta arbete måste förstås fortsättas med hög prioritet även av den regering som tar vid efter höstens val.


Per-Anders Jande, ordförande, Svensk mat- och miljöinformation


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE