Debatt

"Gå inte på det vackra snacket"

avZendry Svärdkrona

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Johan Ehrenberg: Vi måste sluta vara så naiva – och se vad ministrarna gör

Foto: björn lindahl
inte Alfons pappa Vi ska inte låta oss luras av att Reinfeldt ser ut som Alfons Åbergs pappa, skriver Johan Eherenberg, för han är inte lika snäll – och räddar inte presstödet.

Sluta tro på vad ministrarna säger och se i stället vad de gör!

Se mediepolitiken. För ett tag sen skrev jag en ironisk artikel i Aftonbladet om borgerlig kulturpolitik. Mediepolitiken skulle inriktas på att ”stödja familjeföretag som Bonniers”, presstöd skulle rensas bort.

För ett par veckor sedan la Leijonborg ett medieprogram som var likadant!

På allvar! Boxer ska säljas ut och skapa en fond där reklamkanalerna ska få pengar till ”kvalitetsprogram”. Men Bonniers, Stenbeck, Carlyle Group, Proventus gör tramsteve för att det lönar sig. De behöver inte mer pengar!

För att ”stärka dagspressen” ska reklamskatten tas bort och presstödet försvinna! Folkpartiet är alltså FÖR stöd till tevejättarna men MOT stöd till små dagstidningar.

Hur kan ett sånt idiotförslag läggas fram? Visst stoppar ”de andra” det?

Ah, denna naivitet! Presstödet skapades av centern och socialdemokraterna. Deras tidningar fick inte annonser som de liberala drakarna. En köpman valde hellre ”sin” tidning än sossarnas. Även där s-tidningen var större! Den nådde ”mindre köpstarka läsare”.

Presstödets idé är att kompensera reklamsvaga tidningar genom reklamskatt på de rika.

Så vad har ändrats nu?

2005 sålde centern sina tidningar till familjen Hjörne! När presstödet tas bort dör alla socialdemokratiska och vänsterveckotidningar. Alla tidningar där H&M, ICA och Coca Cola inte vill annonsera. Bonniers med flera får några hundra miljoner i skattelättnad.

Leijonborg vet det här. INGEN i regeringen gillar presstöd eller public service. Ingen tittare fattar vad minskad avtalstid för public service innebär – alltså ändrar man där. Ingen begriper presstödssystemet, alltså stoppades det nya presstödet.

En moderat Stegö-kupp, man skyller på en EU-tjänstemans telefonsamtal, men beslutet var regeringens. Strunta i vad de säger och se vad de gör!

Se miljön. Just nu talar borgarna gärna om vindkraft. Visste du att Sverige är SÄMST på vindkraft av alla rika länder. Ändå kan du läsa artikel på artikel om hur det ”satsas”.

Sanningen är en annan. Regeringen arbetar för kärnkraft. Vattenfall har fått ok på att investera (med Eon) 25 miljarder i Ringhals. Man bygger i princip ett nytt kärnkraftverk ”gömt” inne i nuvarande. Det här är den största investeringen i Sverige! Det är svensk energipolitik i verkligheten. Strunta i vad de säger och se vad de gör!!

Ta skatterna. Under Perssons tid har vi haft ett ”överskottsmål” i budgeterna som gjort att socialdemokraterna lämnat över en kassakista på 500 miljarder kronor till Borg (det kallas finansiell förmögenhet).

Det här är pengar som INTE ANVÄNTS. I stället för att ge människor jobb, låta offentlig sektor växa, har man tagit in mer pengar än man använt. Korkat, visst, och nu kommer borgarna att göra av med dem.

Nej, de säger det inte. Men gör! Först halverad förmögenhetsskatt och sänkt inkomstskatt.

Nu fortsätter lobbying. Såväl Ann Marie Pålsson (m) som Urban Bäckström vill använda överskottet till sänkta skatter. Överskottet räcker till att TA BORT inkomstskatten och förmögenhetsskatten.

Man ska vara mycket naiv om man tror att borgarna inte använder pengarna till de sina. Socialdemokraterna har gett dem miljarder som borgarna kan vinna valet med 2010. Sänkta skatter, utan underskott!!

Borgarna älskar djur (lägger ner djurskyddsmyndigheten), älskar facket (gör det dyrare att vara med), gillar kollektivavtal (med lägre grundlöner), älskar miljön (med ord).

En sån borgerlighet går inte att övertyga. Man måste skapa motstånd.

Sahlin och Wanja Lundby Wedin får inte fega om återställandet. Lova använda överskotten till fler offentligt anställda, mer till skola, vård och omsorg. Återställ a-kassa och pension.

Det går inte att rädda miljön med ord. Miljörörelsen måste bli aktiviströrelse igen. Låt Jämtin lägga förslag om gratis kollektivtrafik i Stockholm (det är lätt att finansiera), låt de unga blockera motorvägsbyggena. Bygg motstånd!

Och om vi ska ha några fria pressröster kvar krävs samarbeten nu. Presstöd räddas inte av Reinfeldt, han ser visserligen ut som Alfons Åbergs pappa, men han är inte snäll.

Låt oss sluta vara naiva.

Dagens debattör

Johan Ehrenberg49 år, chefredaktör och vd för tidskriften ETC, Stockholm