Rädda din unge – kolla sajterna

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lunarstorms Johan Forsberg: Föräldrar – lär er skilja mellan de seriösa och de kriminella sajterna

1 av 2 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
Regeringen borde inse att internet är en del av samhället och agera därefter! Det borde inte krävas en nätets tsunami för att väckarklockorna ska ringa och arbetet komma igång på allvar, skriver Johan Forsberg.

Föräldrar, nu måste ni lära er att skilja på seriösa ungdomssajter på nätet och farliga ruffel- och bågsajter, annars riskerar era barn att råka illa ut.

Det kan komma som en överraskning för många, men på samma sätt som en ny Volvo med airbags skiljer sig från en gammal obesiktigad Skoda med körförbud är skillnaden enorm även mellan olika sajter. Det är ert ansvar att ta reda på skillnaden.

De senaste dagarna har farorna på internet varit i fokus igen och jag blir lika förbluffad varje gång alla ungdomssajter dras över en kam.

Det är långt ifrån sanningen, men det beror på att kunskapen om internet fortfarande är skrämmande låg bland vuxen-allmänheten.

Som förälder får du dock inte gå i den fällan, du har ett större ansvar än så.

Platser där unga befinner sig har i alla tider varit föremål för kriminellas intressen.

Det gäller ungdomsgårdar, gymnastikhallar – till och med förskolor och dagis. Ungdomsgårdarna på nätet är tyvärr inga undantag, och varför skulle de vara det?

Lösningen är inte att stänga dem, lika lite som stängda ungdomsgårdar i kommunerna bidragit till en lugnare tillvaro i centrum.

Vi måste i stället se till att det finns upparbetade säkerhetsrutiner, samarbete med polis och hjälporganisationer och beredskap för att hantera de problem som dyker upp på dessa platser.

Det är just därför det är så viktigt att sajterna har ordentliga och fungerande och bemannade säkerhetsavdelningar.

Det är enkelt att ta reda på hur det ligger till med säkerheten: Ta kontakt med de bolag som driver sajterna dina barn besöker! Be att få ta del av deras säkerhetspolicy och förhör dig om hur de arbetar.

Bli inte förvånad om få sajter över huvud taget går att få tag på – det är nämligen ingen slump.

En del stora sajter ägs och drivs av ljusskygga typer som inte ens polisen lyckas få tag i. Förvånansvärt få har några som helst säkerhetssystem att tala om – det är skrämmande.

Lika skrämmande är det att inte heller skolan lärt sig sålla agnarna från vetet. I dag spärrar många skolor Lunarstorm för eleverna, men tillåter andra ungdomssajter helt utan urskillning. Det är som att prata trafiksäkerhet och börja med att förbjuda Volvo. Det gör inte tillvaron direkt säkrare.

Kräv att ditt barns skola:

1.

Inventerar vilka sajter som tillåts på skolans datorer, att de gör en grundlig säkerhetsgenomlysning av dem och därefter tar beslut om vilka som ska få finnas kvar. Har sajterna säkerhetsavdelningar och rutiner som motsvarar besökarantalet?

2. Kräver identifiering av eleverna varje gång de loggar in på en skoldator. En stor del av ärendena som sajternas säkerhetsavdelningar hanterar är en följd av att eleverna anonymt kan använda skolornas datorer. Eleverna vet att det bara går att spåra övertramp till datorn de sitter vid och inte till personen bakom, och därför klarar de sig undan repressalier.

3. Låter eleverna ta över delar av datorundervisningen. Vi måste acceptera att vi för första gången i världshistorien står inför en situation där de unga kan något mycket bättre än vi vuxna. Eleverna borde därför få ansvaret att utbilda lärare och skolledare i datorkunskap och internet, mot att lärarna i gengäld lär ut etik, beteende och aktsamhet.

Sist men inte minst: Göran, Berit, Leif och ni andra i regeringen – inse att internet är en del av samhället och agera därefter.

Det borde inte krävas en nätets tsunami för att väckarklockorna ska ringa och arbetet komma igång på allvar.

Jag hoppas vi hörs!

Johan Forsberg , informationschef Lunarstorm

Publicerad: