ÅSIKT

Arbetslösa fixade hemsida för jobbvilliga

DEBATT

En seriös debatt och bra information - sajten vivilljobba.nu har höga ambitioner. Projektet har också fört initiativtagarna ett steg närmare målet: ett jobb.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Inte overksamma. När Mattias Kristoffersen och Simon Engvall blev arbetslösa startade de en sajt för jobbvilliga.

Mattias Kristoffersen och Simon Engvall är två it-killar som blev arbetslösa.

De upptäckte hur illa dagens arbetsmarknad fungerar och hur låg status man har som arbetslös, så de bestämde sig för att göra något åt saken. De startade en hemsida – vivilljobba.nu. Ambitionen är att skapa förutsättningar för en mer gynnsam arbetsmarknad.

– Jag anser att man inte ska behöva sitta av sin tid på bänken som arbetslös, man har en känlsa av att vara förvisad till utvisningbåset, säger Mattias Kristoffersen.

– Jag känner att jag har mycket att ge, men som arbetssökande/arbetslös är man i underläge gentemot dem som redan har ett arbete, säger Simon Engvall.

Båda är övertygade om att det är genom att stimulera en seriös debatt som vi kan öka förståelsen mellan de som är arbetslösa och arbetsgivarna. Det är också i samtalet som nya idéer kommer.

Killarna har fått stor respons för sin hemsida och ett positivt bemötande. Nu har de också fått många idéer och tror att de inom en överskådlig framtid kan fixa sina egna jobb.

Killarna är eniga: det är bråttom att komma till rätta med den illa fungerande arbetsmarknaden. Alla är förlorare om vi inte förmår att ta till vara den kunskap och kompetens som faktiskt finns.