Debatt

Turista i Grekland – men be om kvitto

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Svenskgreker om krisen i Grekland

Var och varannan dag kan man läsa i tidningarna om Greklands ekonomiska kris. Som svenskgrek blir även vi provocerade när vi hör hur politiker ljugit om statsfinanserna, hur både högern och vänstern låtit den offentliga sektorn svälla upp till ett monster och hur skattesmitning verkar vara nationalsporten nummer ett.

Samtidigt börjar vi bli heligt trötta på att höra hur våra svenska landsmän beskriver våra grekiska landsmän som lata fifflare som har sig själva att skylla.

I Sverige är vi uppvuxna med att vi till stor del kan lita på staten, på att saker fungerar och att man inte behöver muta sig till grundläggande läkarvård.

I Grekland har den vanliga människan inte haft någon större anledning att lita på staten. Mellan diktaturer, världskrig och inbördeskrig har den så kallade demokratin bjudit på korrupta klåparpolitiker som skott sig själva och sina familjer, gett jobb åt sina supportrar och lovat vad som helst för att bli återvalda.

När den vanliga medborgaren ser hur politiker för sig, hur läkare och jurister måste få pengar under bordet för att sköta sitt jobb, hur mellanchefer i det offentliga måste mutas och hur man aldrig brukar få ett kvitto när man köper en tjänst, är det då konstigt att de också känner sig provocerade? När åtstramningspaketen presenteras är det gemene man som förväntas betala hela notan.

Vi kommer inte med tiggarstav och önskar inget medlidande. Det vi däremot hoppas på och ber om är att vi i Sverige fortsätter att älska Grekland av de anledningar som vi älskat det sedan den förste charterturisten satte sin fot på en kritvit strand vid egeiska havet, beställde in en rykande moussaka och skrynklade ihop ansiktet efter den första klunken retsina.

Hjälp inte Grekland med allmosor utan gör hellre något för dig själv. Redan genom att köpa grekisk olivolja eller fetaost gör man en insats, en ganska god insats. Åk ännu hellre dit på semester och slipp regnet här hemma. Som Leif Pagrotsky sa i en intervju den 21/6 så är turismnäringen lika viktig för Grekland som skogs- och verkstadsindustrierna kombinerat är för Sverige.

Gör gärna av med pengar, men här vill vi faktiskt be om en sak, begär kvitto. På så vis hjälper du Grekland bäst, som konsument snarare än som bidragsgivare.

Peter Kjällkvist, Stockholm

Georgios Papaspiropoulos, Lund

Chloé Koutouzou, Athén

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt