Mammor vill ligga – men orkar inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Utmattade småbarnsmammor tappar lusten

Hand upp småbarnsmamma om du känner igen dig en vanlig tisdagskväll:

Du plockar upp tvåhundra leksaker från golvet, steker falukorven samtidigt som du bokar in fotbollslägret på nätet, jagar in ungarna från studsmattan, packar utflyktsmatsäckarna, förhör engelska glosorna, styr upp skolavslutningsfesten, badar och nattar barnen – innan du till sist glider in i ditt raffset, rappar snärtigt med läderpiskan i luften och förför den äkta mannen i några svettiga, erotiska timmar tills morgontidningen ramlar ner i brevlådan.

Not.

Nä, ofta tar kvällen en helt annan vändning på slutet – typ att man somnar med ”Jamen Benny” i ansiktet i ungarnas säng.

Varför blir det inte mer sex i småbarnsmammornas liv då?

Inte för att man inte vill i alla fall, visar tidningen mamas nya sexundersökning om mammornas lust. Tvärtom vill småbarnsmammor ha mer sex. 70 procent i mamas undersökning skulle vilja känna mer lust. 

”Jag skulle gärna vara kåtare”, som en mamma svarar i undersökningen.

Mer än hälften av mammorna skulle vilja ha mer sex än de har i dag. 54 procent har en partner som vill oftare än de själva.

Det är lätt att se att mammorna skulle vilja vilja. Men att den spontana lusten saknas. Småbarnsmammor väljer bort sex för att de inte orkar, för att de är utmattade. Och för att de väldigt ofta är de logistiska cheferna på hemmaplan: de som planerar, styr upp, tar ansvar, driver – och inte glömmer.

Visst, kanske har vi bundit ris åt våra egna ryggar, för att vi är en så inihelvetes ambitiös mammageneration. Vi närapå stupar när vi bär våra egna familjer som ett kors på axeln. När vi själva växte upp på 70-talet var barn en del av själva livet – varken mer eller mindre. Familjen och hemmet var inget projekt. Jag vet inte om man hade mer och gladare sex men livet runtomkring kändes åtminstone mindre kravfyllt, både egna och andras förväntningar.

Nu känner många småbarnsmammor att sex inte blir den njutning och lust det borde vara. I värsta fall blir det press i stället – ett område till att vara perfekt på. Träning, snyggt hemma, karriär, engagerad förälder och ett långt äktenskap. Check, check, check, check och check. Men när det kommer ner till eldigt sexliv orkar man inte längre, för trött för att ta kommandot där också. Så här säger en läsarmamma i mamas sexundersökning:

”Jag vill ha mer sex, men jag orkar inte. När barnen har somnat är det tusen saker som snurrar i huvudet. Jag önskar att min partner gjorde mer i hushållet och så önskar jag mig mer DJUP sömn. Jag hinner knappt lägga mig förrän någon ropar ’mamma.’”

Det är lätt att utläsa att jämställdheten på hemmaplan står i stark relation till sexlivet. Den som känner sig som ensam projektledare i familjen blir inte bara rent fysiskt för utmattad för sex – hon tappar också lusten.

Många mammor återkommer till hushållssysslorna i undersökningen.

”Jag blir sexsugen när jag är utvilad och vet att barnen sover eller helst är utlånade. Det får även gärna vara rent hemma...” säger en annan läsarmamma.

Är det då ett städat badrum som skapar lust? Inte bara. I undersökningen prioriteras att få sova mer, stressa mindre, få avlastning i hushållssysslorna och barnvakt. Och naturligtvis att bli sedd, bekräftad och känna sig uppskattad.

Men mest handlar det om att man vill att partnern ska ta över en stund de där tisdagskvällarna: ta tag i vardagsbestyren, natta barnen med mjuk sagoröst, kanske lägga upp en kort men fin Spotifylista och puffa lite förväntansfullt i kuddarna i sängen… Då kommer lusten, och med den njutningen. Då vill man ligga – som bara den!

Anna Zethraeus

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familj