Debatt

Sämre vård på grund av flyktingströmmen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

SD-kvinnor: Regeringens prioritering går ut över svenska kvinnors hälsa

Carina Herrstedt och Madeleine Eriksson, Sverigedemokraternas kvinnoförbund.
Carina Herrstedt och Madeleine Eriksson, Sverigedemokraternas kvinnoförbund.

DEBATT. I går rapporterade Sveriges Radio P4 i Blekinge att över tusen kvinnor inte kommer att kallas till cellprovtagning i år så som tidigare planerat.

Detta eftersom mödrahälsovården i Blekinge är så ansträngd som en direkt följd av att antalet inskrivna kvinnor ökat med tio procent i år på grund av den ökande flyktingströmmen. Det leder till att man måste prioritera bort planerade cellprovsundersökningar vilket innebär att många kvinnor kan få vänta onödigt länge på att få ta cellprov.

Läkare i Blekinge har larmat och varnar för att detta i värsta fall kan leda till att cellförändringar inte upptäcks i tid. Regeringen riskerar många kvinnors liv när man prioriterar massinvandring som på detta sätt går ut över svenska kvinnors hälsa.

Livmoderhalscancer ger i tidiga stadier få eller inga symtom. Varje år får cirka 450 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer vilket är knappt hälften av antalet fall jämfört med mitten av 1960-talet. Minskningen anses ha samband med att kvinnor mellan 23 och 60 år regelbundet kallas till gynekologisk cellprovtagning. Just tack vare regelbundna gynekologiska cellprovtagningar har därför antalet insjuknade i livmoderhalscancer halverats sedan 1970-talet.

Detta visar på att satsningarna på regelbundna cellprovtagningar har gett resultat och att dessa har haft en stor betydelse för att kunna rädda kvinnor från att behöva dö i cancer, provtagningar som nu prioriteras bort.

Tidig upptäckt är otroligt viktigt vid alla former av cancer. Därför förespråkar vi Sverigedemokrater nationella riktlinjer för mammografi och arbetar för att utöka screeningåtgärder för att symptomfria individer ska undersökas i förbyggande syfte. SD-Kvinnor anser att det är en stor skandal att så viktig och förebyggande vård som cellprovtagningar nu prioriteras bort. Vi konstaterar att svenska kvinnors hälsa och vårdbehov får stå tillbaka för att resurserna helt enkelt inte räcker till och tyvärr har vi förmodligen bara sett början av hur vård och omsorg kommer tvingas prioritera bort förebyggande vård.

Det är ett tydligt bevis på att den kraftiga massinvandringen har lett till undanträngningseffekter där svenska medborgares intressen trängs undan och får stå tillbaka när välfärdens resurser helt enkelt inte räcker till. Trots detta så förnekar folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) å det bestämdaste att det i dagsläget existerar undanträngningseffekter inom hälso- och sjukvården.

De flesta känner förmodligen någon kvinna som har haft cellförändringar eller cancer vars liv har räddats just på grund av tidig upptäckt och behandling. Att regeringen tillåter att massinvandringen går ut över kvinnors vårdbehov är att spela rysk roulett med kvinnors liv och inget annat än en fruktansvärd felprioritering.

Regeringen värnar uppenbarligen mer om de nyanlända och deras väl och ve än om sina egna medborgare. Här ställs verkligen grupp mot grupp och prioriteringen är tydlig, som kvinna i dagens Sverige får du stå tillbaka. Nu är det viktigare att någonsin att samtliga kvinnoförbund gemensamt agerar för kvinnors rätt till cellprovtagning i hela landet.

Vi SD-Kvinnor menar att regeringen är vald av Sveriges befolkning och det är dem som regeringen i första hand ska prioritera. Regeringen bör göra om och göra rätt, massinvandringen måste stoppas och rätt prioriteringar måste göras innan fler kvinnoliv riskeras inom vården.

Carina Herrstedt

Riksdagsledamot socialutskottet och ordförande för Sverigedemokraternas kvinnoförbund

Madeleine Eriksson

Styrelseledamot Sverigedemokraternas kvinnoförbund

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt