Vi behöver satsa på nya näringar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu varslar ytterligare ett stålbolag! Det är det finska företaget Outokumpu som varslar 450 personer i Sverige. Anledningen är givetvis minskad efterfrågan på rostfritt stål. Bolaget skjuter också upp planerade investeringar i minst ett år. Detta är ett hårt slag för en bergslagskommun som Avesta. Fem miljarder ska företaget satsa där enligt tidigare planer. Nu varslas i stället närmare 200 personer.

Det var bara något år sedan som Outokumpus beslut om en storsatsning fattades och då återvände hoppet och framtiden till Avesta, som var en hårt drabbad industrikommun. Då skrev Dagens Industri att ”de traditionella basindustrierna kommer tillbaka på bred front. Det är de som ger framtidstro”.

Nu är krisen här och de företag som drabbas först är förstås den traditionella basindustrin. När ska vi lära oss, undrar jag, att inte sätta vår framtid i händerna på gårdagens industriledare?

Självklart ska vi värna industriföretagen och stötta dem, men vår tillväxt, vårt arbete och vår framtid kommer de inte att kunna hjälpa oss med. Vi behöver satsa på nya näringar, på många näringar, på småföretag och tjänsteföretag. Vi behöver mångfalden i näringslivet för att klara jobben! Det finns ingen annan väg.

Lotta Gröning

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN