ÅSIKT

Ack ja, vi kvinnor har det inte lätt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Kvinnor, vi har problem! Särskilt om vi är i medelåldern och är högutbildade. Vi dricker för mycket och vi är för feta.

En halv miljon kvinnor räknas i dag som feta. Vår övervikt ökar stadigt. Sedan 2004 har andelen feta kvinnor ökat från 11 till 14 procent. Utvecklingen tyder på att det blir värre. Jag åt nyss en liten chokladbit och en lussebulle som tröst för det eländet. Om det bara vore maten! Men bag-in-box-vinet är också ett problem, både alkohol och kalorier. Vi smuttar och tar ett glas här och ett glas där. Var tionde kvinna dricker så mycket att hon är i riskzonen för att bli alkoholmissbrukare.

Det är klart att vi måste fråga oss varför. Kommer man hem en kväll från ett stressigt jobb är det ganska gott att ta ett glas vin. Högutbildade, medelålders kvinnor är kanske också väldigt ensamma – och har råd.

Jag har många väninnor (som inte är för feta och som inte dricker mycket) men som är ensamma. Därför att de är så himla skickliga och har så fina jobb. En är skatteexpert. När hon är ute och dansar måste hon säga att hon är växeltelefonist. Annars drar karlarna direkt. En annan har toppjobb inom bankväsendet. När hon är på krogen brukar hon jobba på ekonomiavdelningen. Sedan är det bara att hålla tummarna att ingen intresserad karl googlar på henne på nätet. Då är det kört!

Ack ja, vi kvinnor har det inte lätt. Det är inte konstigt om det blir ett glas vin eller en bakelse för mycket.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM