ÅSIKT

Koppla alla hundar!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Beata Winell: Jag vill känna mig trygg på motionsrundan

Foto: Foto: MALIN ARNESSON
”HELT OACCEPTABELT!” Beata Winell satt på bänken vid strandpromenaden i Varberg när en stor hund som inte var kopplad hoppade upp på henne. Ska hundar rastas fria från koppel, borde det ske på särskilda områden, anser hon. ”Ingen hundägare kan ge garantier för hur hunden beter sig då kopplet släpps.”

Varför är det inte i lag eller förordning utfäst att alla hundrar ska vara kopplade, överallt! Promenadvägar, grönområden, parker, villagatar, ja, överallt!

Hundägare måste hänvisas till speciella hundområden där hunden får rastas, helt fria från koppel.

Ingen hundägare, hundförare, kan ge garantier för hur hunden beter sig då kopplet släpps. Hunden rusar iväg, ivrig i sin frihet. Men, vad händer och det alltför ofta? Jo, promenerande (speciellt de äldre), barn, cyklister – en stor grupp människor i alla åldrar, känner oro för framrusande, främmande hundar. Helt vanliga familjehundar. Det är ju totalt omöjligt att då hålla uppsikt över sin hund.

Lagen är ny, från 1 januari, men lika oklar och dålig som den tidigare från 1943! Inget kopplingstvång! ”Lagen är inte bara tandlös, den är helt huvudlös”, skrev en utsatt cylist som nu väntar på tre operationer.

Cyklisten skriver: ”Hundar är rovdjur och ingenting annat. Hundar behöver en mycket stark flockledare. Mängder med tv-program visar att många hundägare inte har en aning om hur hunden fungerar, reagerar.”

För egen del har jag vid ett flertal tillfällen blivit påhoppad och även fallit omkull handlöst!

En belysande situation inträffade på den ypperliga strandpromenaden här i Varberg. Jag satt på en bänk och njöt av havsutsikten. Då helt plötsligt rusade en stor hund fram till mig och hoppade bokstavligen upp på mig. Riktigt skrämmande, hemskt! Matte kom fram och förklarade: ”Min hund anser att just den här bänken är vår!”

Detta är ju helt oacceptabelt!

Cyklisten avslutar sin insändare: ”Det enda jag begär är att kunna känna trygghet på cykelturerna.”

Som promenerande begär jag att kunna känna trygghet på mina motionsrundor.

Kopplingstvång kostar vare sig samhälle eller hundägare en enda krona. Men när olyckan är framme kan den kosta en hel del. Hundägaren inser inte sitt ansvar, utan smiter spårlöst sin kos. Nej, kostnaderna som kan följa får jag själv betala. Inte bara i pengar, utan jag kan få men för livet. Min höft, mitt lårben, mina armar, min skalle! För jag ska väl inte som gående behöva bära hjälm?

Kopplingstvång innebär ju också att polisen slipper befatta sig med anmälningar beträffande okopplade hundar. Polisens resurser räcker helt klart inte till. Både insändarcyklisten och jag (på var sitt håll) har polisanmält svåra incidenter. För egen del julhelgen 2007 i Göteborg. Cyklisten nyår 2008. Polisens svar: ”Ingen åtgärd.”

Alva Myrdal utfrågades för ett stort antal år sedan vid en presskonferens: ”Hur kan Alva Myrdal säga att det är möjligt att tömma Dalälven med en tesked?” ”Jo, det går om vi är många”, blev Alva Myrdals svar.

Ensam känner jag mig inte stark. Inte i denna allvarliga sak. Jag har intervjuat många, och så gott som alla säger: ”Usch, det är mycket obehagligt, och kan man inte göra något? Jag blir rädd … ”

Jo, man kan göra mycket, men någon måste börja! Hundarna blir allt fler!

Dagens debattör

Beata Winell

pensionär,

Varberg.

Så säger lagen

??Från 1 janauari gäller en ny lag som ersätter lagen från 1943, den sammanfattas så här i regeringens proposition när det gäller tillsynen av hundar och katter:

”Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.”

Läsarkommentarer