Debatt

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Vecka 18

Goddag tristess

Det sägs att vi just nu befinner oss i Stefan Löfvens supervecka. Första maj i tisdags, skuggbudget i onsdags och så första partiledardebatten på söndag. Men det vore synd att säga att han tagit vara på dessa utmärkta tillfällen att göra intryck. Efter spelevinken Juholt förstår vi S behov att visa att de är seriösa men är det fel att se lite glad ut? Glöm inte att Muf:s bästa rekryteringsmetod alltid har varit att ordna de bästa festerna.

Följ pengarna

Medan Stefan Löfven och Magdalena Andersson tävlar om att prisa näringslivet tog Thomas Östros i veckan på riktigt klivet över till andra sidan. Den S-märkte forne skatteministern, närings- och utbildningsministern blir vd för Bankföreningen, lobbyorganisation för banker och hypoteksföretag. Sossarna är on fire! Prognos: Mona Sahlin tar över Svenskt näringsliv. Nu ser vi fram emot när Anders Borg läxar upp Thomas Östros i stället för tvärtom.

Slående dumhet

Efter tårtincidenten trodde vi inte att den politiska omdömeslösheten kunde nå högre höjder, men det var innan vi hörde talas om borgarpiñatan. Det var alltså vad några vänsterpartister i Malmö lät barnen roa sig med på första maj: en piñata med Annie Lööfs ansikte, som barnen fick slå på med baseballträ. Det här kan man säga mycket om – vilket twittermobben också gjorde – men vi nöjer oss med detta: idioti känner inga partigränser.

But is it art?

Fel inslag, en snabbt förbifladdrande vinjett, ett plötsligt klipp till en tomt stirrande korrespondent i fjärran land eller bara tystnad – SVT:s nyheter har på sistone varit en prövning för alla inblandade. Vi som inte ens kan programmera vår dvd-spelare lider med dem i kontrollrummet. Men samtidigt har en misstanke börjat gro – kanske är det en enda stor installation? När kulturministern kliver fram med en tårtspade i handen, då vet vi.

Sista Skriket

Edvard Munchs tavla Skriet såldes i veckan för 800 miljoner kronor till kungafamiljen i Qatar, som lät dottern Sheikha Al-Massaya, 28, sköta budgivningen. Al-Massaya har snabbt seglat upp som en tungviktare i konstvärlden. I januari köpte hon Paul Cézannes ”Kortspelaren” av en privat samlare – för en miljard. Handlingskraftigt! Enligt obekräftade uppgifter planerar nu Sheika Al-Massaya att köpa kinesiska muren, internet och Justin Bieber.

Debattredaktionen

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt