Debatt

Johnny Munkhammar: Ett politiskt parti är ingen tankesmedja

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Johnny Munkhammar (M): Under min tid i Moderaterna har jag aldrig stött på attityden att ideologi eller nytänkande skulle vara ovälkommet

I en debattartikel den 2 juli pekar Tove Lifvendahl på några risker för ett politiskt parti, i synnerhet i regeringsställning. Till dessa hör brist på nya idéer och reformvilja, samt en maktens berusning som får partiet att företräda staten snarare än medborgarna.

Det dagliga regerandet är krävande och det är en stor utmaning att samtidigt utveckla nya idéer. Förväntningarna på Moderaterna är med rätta höga. Kan partiet vara – och uppfattas som – nyfiket, modernt och förändringsbenäget även inför nästa val?

Den som vill utveckla praktiskt genomförbara förslag måste analysera verkligheten sakligt och välgrundat. Sedan appliceras de ideologiska perspektiven när förslagen formuleras. Nu arbetar moderata arbetsgrupper inom en lång rad olika områden – och det måste få ta sin tid.

Ett politiskt parti är dock ingen tankesmedja. Tankesmedjor formar nya idéer och verkar genom opinionsbildning för att göra det politiskt omöjliga möjligt. Därefter kan politiska partier ta vid, bygga brett förtroende och föra idéer närmare verklighet.

Tove Lifvendahls förslag till Moderaterna är att gå på ”internationell skattjakt” efter goda reformexempel. Bra – men otillräckligt. Vi måste också gå igenom idéer från forskning, intresseorganisationer, tankesmedjor och inte minst träffa medborgare i jakt på det nya.

Under min tid i Moderaterna har jag aldrig stött på attityden att ideologi eller nytänkande skulle vara ovälkommet. Högt i tak är en avgörande utgångspunkt för den idéutveckling som pågår.

Johnny Munkhammar

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt