ÅSIKT

Fel att bara se till socialdemokraternas misstag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: S har fått rätt på punkt efter punkt – och behövs mer en någonsin

2011 blev ett år då det socialdemokratiska partiet och dess företrädare handlöst föll i förtroende. Men den socialdemokratiska samhällskritiken och hållningen till lösningar av gemensamma problem har samtidigt vunnit debatt efter debatt.

Man kan likt Jonas Morian (AB 27/12) välja att betrakta socialdemokratin med misstagen som utgångspunkt. Men det är en tämligen meningslös start om man vill diskutera socialdemokratins framtid, och säger ingenting om politiken.

Väljer vi istället att betrakta 2011 med ögonen riktade på politiska stridsfrågor har socialdemokratin fått rätt på punkt efter punkt. Att insteget av privata intressen i välfärden har inte lett till några kvalitetshöjningar redovisades i en rapport från SNS vars budskap var så känsligt att forskningschefen fick gå.

Sedan dörrarna öppnades för friskolor i början av 90-talet har betygsinflationen tagit fart. Enhetsskolan har slagits sönder. Skolan som skulle vara kittet i samhället håller nu åter isär arbetarens dotter från tjänstemannens son.

Vinstintressenas brutala baksida blev tydlig med Caremaaffären. Nedskärningar i syfte att flytta skattebetalarnas pengar från välfärden till skattesmitarnas paradisöar har genomförts i många år och till slut blev vanvården för smärtsam.

Utanförskapet i Sverige har inte minskat efter fem år med Reinfeldt vid makten. De rikare har blivit rikare, men arbetslösheten är kvar på de nivåer statsministern tidigare kallade massarbetslöshet.

Reinfeldt må låta som socialdemokrat men regeringen har sin kompass felinställd och går mot ett omodernt 1800-tal där fattig var fattig, rik var rik och skomakaren blev vid sin läst.

Socialdemokratin har andra svar. Socialdemokratin är en befrielserörelse. Varje klassresa är en seger. Varje skattekrona något att vårda – inte skicka till kompisarnas schweiziska bankkonton. Varje farmor som får en värdig vård är en gemensam framgång. Varje sondotter som får en utbildning som ger henne tillgång till hela arbetsmarknaden har gjort Sverige starkare. Denna syn skiljer socialdemokratin från regeringspartierna.

Efter 2011 har man all rätt att vara trött på socialdemokrater, men socialdemokratin behövs mer än någonsin.

Magnus Ljungkvist

Socialdemokratisk idédebattör

Kommunikationskonsult

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik