Loreen, sjung för friheten i Baku

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Göran Färm, Europaparlamentariker (S): Bojkott är fel väg att gå

Seger-eufori Oddsmakare och ESC-fans går ner på knä inför Loreen.
Seger-eufori Oddsmakare och ESC-fans går ner på knä inför Loreen.

På flera håll i Europa kräver man nu bojkott av Eurovision-finalen i Baku på grund av Azerbajdzjans bristfälliga respekt för demokrati och mänskliga rättigheter. Efter hård kritik mot regimen från bl a Amnesty och Human Rights Watch drivs bojkottkrav i bland annat England, Holland och Frankrike.

Jag instämmer helt i kritiken mot regimen i Azerbajdzjan, men inte i kravet på bojkott. Som EU-parlamentariker ingår jag i ett samarbete med parlamenten i EU:s östliga grannländer, bland annat Azerbajdzjan. För några dagar sedan möttes vi i Baku. Före besöket träffade jag azeriska oppositionella och kritiska journalister. Deras vittnesmål är eniga:

Korruptionen flödar, särskilt kring presidentfamiljen. En av journalisterna jag mötte, Khadija Ismail, har blivit utsatt för förföljelse, bl a genom hot om att publicera bilder smygtagna i hennes sovrum. Orsaken är att hon har avslöjat hur presidenten har placerat hustru och barn på välavlönade bolagsposter, och vilket lyxliv de lever på fattiga azerers bekostnad. Massor av människor har brutalt vräkts från sina bostäder för att lämna plats för bygget av Crystal Hall, där tävlingen ska hållas, och fortfarande finns många politiska fångar.

Är då inte detta skäl nog för bojkott?

Nej, jag träffade också "Sing for democracy"-rörelsen. De välkomnar alla till Baku i maj, men ber artisterna uttala sitt stöd för demokrati och fria medier, och ber besökare komma med ett öppet och kritiskt sinnelag.

Det är nämligen lätt att bli förförd av Baku, en vacker stad med en fantastisk blandning av gammalt och nytt. Staden har en av världens finaste strandpromenader längs Kaspiska havet, och fullkomligt myllrar av restauranter, hotell och spektakulära skyskrapebyggen, vid sidan av välbevarade Old City.

Oppositionen manar oss att försöka se bakom fasaden, och det är inte svårt. En kvarts promenad från mitt hotell hittade jag bakom centralstationen en annan värld, med fattigdom och elände.

”Musik och politik hör inte ihop”, säger Eurovision-arangörerna, precis som höga företrädare för idrotten brukar försvara sitt val av tvivelaktiga arrangörsländer med att ”idrott och politik inte hör ihop”. Men för arrangörerna är evenemangen ytterst politiska! De används hämningslöst som propaganda för usla regimer.

Samtidigt vore det orimligt att begränsa utbytet inom kultur och idrott till bara ”godkända demokratier”. Det är nämligen inte lätt att särskilja acceptabla länder från dem som inte är det.

Därför bör vi låta det internationella samfundet, organ som FN, EU, Europarådet och OSSE avgöra när ett land bör utsättas för internationella sanktioner, och sådana beslut finns inte mot Azerbajdzjan. Utifrån den principen bör man i stället flytta ishockey-VM 2014 från Vitryssland, ett land som i högsta grad är utsatt för sanktioner, och där allt bara blir värre.

Så – min hälsning till musikintresserade svenskar är: Åk till Baku, heja på Loreen, men försök också träffa ”Sing for Democracy” och besöka områden bortom strandpromenaden! Och till Loreen: ”Sing for Democracy”-rörelsen ber artisterna uttala sitt stöd för frihet och mänskliga rättigheter. Hoppas Du ställer upp!

Publicerad: