Debatt

Centern vill inte förbjuda rökning på balkongen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Annie Lööf: Vi kan inte ropa på förbud så fort vi upptäcker något som besvärar oss

Annie Lööf
Annie Lööf

Centerpartiet vill inte förbjuda rökning på balkonger. Precis som Rebecca Weidmo Uvell så anser jag att lösningen snarare ligger i att vi som grannar pratar med varandra än att vi lagstiftar uppifrån.

Jag är även skeptisk till att i lag förbjuda rökning på allmänna platser som uteserveringar och perronger. Frågan om ett eventuellt förbud på sådana ställen kommer dock att utredas. Då får vi en tydligare bild av vad det skulle få för konsekvenser och vad det skulle innebära. Men min utgångpunkt är tydlig – när det gäller balkongrökning behöver vi inte mer lagstiftning.

Det är klart att cigarettrök kan vara störande för oss som inte röker. Men vi kan inte ropa på nya förbud så fort vi upptäcker något som besvärar oss. Somliga ogillar motorcyklar som låter högt, andra tycker inte om stora hundar, några stör sig på mobiltelefoner. Med förbud och restriktioner mot allt som är jobbigt för några blir samhället snart väldigt inskränkt för andra.

Som centerpartist är jag övertygad om att beslut ska fattas och problem lösas så nära de som berörs som möjligt. Det naturliga sättet att komma till rätta med störande cigarettrök på balkongerna är självfallet för grannarna att prata med varandra. Om det inte går reda ut genom samtal så finns det redan idag möjlighet för fastighetsägare att förbjuda rökning i sina hus vid nyproduktion. Rökfria hus finns idag på många ställen runt om i landet.

Samtidigt finns det ibland avvikande åsikter i ett parti som har högt till tak. Vi måste våga se att människor ibland har olika åsikter och olika intressen. Det berikar oss.

För Centerpartiet är det dock inte aktuellt att verka för ett förbud mot balkongrökning. Vi anser att problemen kan lösas utan lagstiftning. Dessutom finns lösningar som gör det möjligt för människor att ha en rökfri lägenhet och balkong.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik