ÅSIKT

Borgarpiñatan en symbol för högerns förtryck mot folket

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vänsterns studentförbund i Malmö: Drevet ett tecken på att demonstrationen var lyckad

Barnen fick använda baseballträ för att slå sönder en piñata föreställande Annie Lööf.

Mediedrevet mot den piñata-lek som arrangerades på 1 maj i Malmö är ett tecken på att vänsterns demonstration var lyckad. När högerdebattörer och journalister inte hittar något negativt att fokusera på väljer de att göra en höna av en fjäder. Vi i Vänsterns Studentförbund i Malmö tror inte att det är en slump att högerns medier hellre vill demonisera en barnlek än att prata om de barn som i Sverige i dag jagas av polis för att deporteras till krig och fattigdom. Vi vill genom piñata-symboliken visa att vi vill ta tillbaka de gemensamma skatter den borgerliga regeringen har stulit från oss.

Vågar högern diskutera våra politiska krav på en sjukvård, skola och kultur för alla eller låter de våldet mot arbetslösa, utförsäkrade och utvisade pågå i tystnad samtidigt som pappersfigurer får enorm uppmärksamhet?

Piñatakulturen kommer från Latinamerika och utövas vid festliga tillfällen för att barnen ska få roa sig och äta lite godis. En piñata är en figur av papiermaché som föreställer djävulen som har stulit skatter från folket. För att djävulen ska ge tillbaka stöldgodset slår man sönder piñatan så att skatterna väller ut, i form av godis. Under vårt 1 maj-firande i Malmö blev piñatan en symbol för den borgerliga politik som har berövat oss på våra skatter: välfärd, sjukvård, utbildning och ett skyddsnät för alla. Vi vill ta tillbaka dessa gemensamma skatter som den borgerliga regeringen har berövat oss. Detta har inget med fysiskt våld att göra.

Våld är inte något som nödvändigtvis måste vara fysiskt. Enligt Johann Galtung, en av pionjärerna inom freds– och konfliktvetenskap, kan våld också vara att bli berövad det essentiella för sin överlevnad. Detta våld får vi möta varje dag när det utövas av den borgerliga regeringen med ekonomiska, osynliga händer. I en tid av privatiseringar och utförsäljningar blir vi successivt berövade rätten till utbildning för alla, rätten till en trygg anställning med värdig lön, rätten till sjukvård som kan tillgodose alla patienters behov oavsett verksamhetens lönsamhet, rätten till billig kollektivtrafik. Det är detta våld vi vill protestera mot.

Ett tema för årets 1 maj-demonstration var de omänskliga utvisningar av flyktingbarn från Sverige. För en kort tid sen blev Leo, 8 år gammal, tagen av polisen i Malmö och tvångsdeporterad till Irak. Trots att den svenska staten skickade ett barn till krig och fattigdom startades ingen medievåg som tvingade borgerliga politiker till uttalanden. Tyvärr är det i Sverige 2012 en större sensation att vi leker med en borgerlig piñata än att barn blir jagade av polis, satta i fängelseliknande förvar och sedan skickade till ett land som alla vet är extremt farligt.

Vi vill gärna ta debatten om våldet! Vi är oroade, arga och upprörda över allt våld vi ser i vårt samhälle, över den svenska vapenexporten till diktaturer, över det våld som tvingar sjuka människor att arbeta och det våld som Sverige utför med militär varje dag i Afghanistan. Vi vet att om inga demonstrationer sker, om inga piñatas krossas, om inga slagord utropas så kommer våldet att få fortsätta pågå.

Vi är trots allt hoppfulla. Om så många kan upprördas över en lek hoppas vi att folk också tar upp kampen mot det statliga och ekonomiska våld som varje dag drabbar människor i Sverige. Genom att skrika, leka, och organisera oss kan vi ta tillbaka det den borgerliga regeringen har stulit från oss.

Felicia Mulinari

Matilda Renkvist Quisbert