ÅSIKT

Sluta snoka i våra telefoner, Telia

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Andreas Bernström, VD på Rebtel: I sommar kommer TeliaSonera att bestämma vad vi får använda våra smartphones till

I sommar kommer TeliaSonera att bestämma vad vi får använda våra  smartphones till. Det är ok att titta på video och det är ok att surfa. Det är ok att lyssna på musik genom Spotify och det är ok att ta bilder och skicka till kompisarna genom operatörernas egna MMS. Men det kommer inte att vara tillåtet att ringa över 3G (genom mobil VoIP), med exempelvis Rebtel, Skype eller Viber.

Samtidigt som EU:s  organ för mobil kommunikation (BEREC) förbereder ett nytt regelverk som ska garantera konsumenternas rätt till nätneutralitet så tar sig Telia rätten att bestämma vad deras kunder får och inte får göra i bolagets mobilnät. IP-telefoni i Telias mobilnät kommer inte att tillåtas för nya kunder från och med i sommar, om man inte betalar extra för "förmånen". Och användare som redan har avtal med Telia kommer att tvingas acceptera att mVoIP-samtal blockas när avtalen förnyas.

Telia lägger sig i sina kunders telefonivanor av ett enda skäl - för att IP-telefonin minskar bolagets intäkter och de själva har missat chansen att utveckla egna tjänster, trots att Skype kom redan 2003. Det finns nämligen ingen som helst anledning att begränsa IP-telefonin av tekniska skäl, eller för att den "äter upp" för mycket kapacitet i mobilnäten. Tvärtom - andra vanliga saker som de flesta smartphone-användare sysslar med tar upp minst lika mycket bandbredd,  om inte mer.

De flesta konsumenter köper en smartphone idag för att man vill använda den till andra saker än att ringa, och detta genom tredjepartsapplikationer. Man vill surfa vart man vill, fotografera och filma vem man vill, lyssna på vilka låtar man vill och titta på de videoklipp man gillar bäst. Och man vill kanske också ringa på ett smartare sätt.

Telia är Sveriges dominerande mobiloperatör med täckning långt ut i glesbygden, särskilt i Norrlands inland. För många svenskar innebär därför Telias beslut att stoppa användarnas "gratisringande" i praktiken att man är utlämnad till Telias godtycke. Det finns ingen alternativ operatör som fungerar.

Det var inte så här det var tänkt att en fri och avreglerad telemarknad skulle fungera. I resten av världen är trenden också precis tvärtom. EU och USA, två av världens största mobilmarknader, anstränger sig för att hålla mobilnäten helt öppna för användarna. Appar för både iPhone och Android har på grund av detta också på kort tid blivit stora framgångar. I december hade Facebook 425 miljoner mobila användare. Svenskgrundade Spotify har redan över 10 miljoner användare.

Denna utveckling vill nu Telia sätta stopp för. För vem vill utveckla nya smarta tjänster om det ska vara upp till mobiloperatörerna vad som får respektive inte får köras i deras nät? Och Telia måste ju snoka i hur vi använder våra abonnemang för att kunna spärra bort mVoIP - så vad tänker man blocka bort i morgon?

Nej, det är dags för Telia att sluta snoka i våra telefoner. Vad vi gör i de mobilnät vi faktiskt betalar för att använda har ingen med att göra - så länge vi inte gör något olagligt. Och det är inte olagligt att vara smart.

Andreas Bernström